Iedere woning (en ieder bedrijf) heeft een aansluiting voor energie. Deze aansluiting wordt onderhouden door de netbeheerder. Om de aansluiting te onderhouden betaalt u aansluitkosten op uw energierekening. Ook betaalt u kosten voor het transport van energie van de energieleverancier over het netwerk naar uw woning. Deze kosten zijn meegenomen in uw energietarief en zijn vastgelegd in de ATO: Aansluit- en Transportovereenkomst.

Aansluit- en Transportovereenkomst

De Aansluit- en Transportovereenkomst sluit u eigenlijk af met de netbeheerder in uw regio. De netbeheerder is namelijk verantwoordelijk voor het energienetwerk. Dit onderdeel van uw energietarief is voor het werk dat de netbeheerder uitvoert om uw woning van stroom te voorzien en om storingen snel op te lossen. Maar omdat het lastig is om hier een aparte rekening voor te versturen wordt dit meegenomen in uw energiecontract met de energieleverancier. De energieleverancier zorgt er vervolgens voor dat de betaalde kosten bij de netbeheerder terecht komen.

Informatie in de ATO

De ATO bevat onder meer wat de aansluitcapaciteit is voor uw woning. U kunt hier bijvoorbeeld in lezen hoeveel kubieke meter gas (m3) of ampère stroom er door uw aansluiting kunnen stromen, zonder dat er overbelasting ontstaat. Ook vindt u in de overeenkomst terug waar u terecht kunt voor de meterstanden of voor storingen en een aansluitingsaanvraag.

Overeenkomst voor onbepaalde tijd

Een energiecontract kunt u afsluiten voor een jaar of een paar jaar, als u bijvoorbeeld niet meteen een langdurig contract aan wilt gaan. Echter, een ATO is direct voor onbepaalde tijd. Het blijft gelden als u verhuist of overstapt naar een andere energiemaatschappij. Echter: gaat u over naar een andere regio met een nieuwe netbeheerder, dan heeft u een nieuwe overeenkomst nodig. Dit wordt wederom geregeld bij uw nieuwe energiemaatschappij.

Besparen op uw energiekosten?

Bent u benieuwd naar uw persoonlijke energie-aanbod? Vul dan de postcodecheck in en bekijk direct welk energiecontract voor u het gunstigst is. Of neem een kijkje bij onze scherpe stroom en gas aanbiedingen! Overstappen naar Essent is heel eenvoudig en met een paar klikken geregeld. Kiest u voor Essent, dan kiest u automatisch voor groene stroom – zonder meer te betalen.

 

Doe de postcodecheck