Privatisering. Het is een term die in de energiemarkt de afgelopen jaren veel is gebruikt. De term privatisering houdt in dat de overheid haar eigendommen verkoopt aan private partijen, oftewel privébedrijven. Hierdoor komen overheidsbedrijven uit de gecontroleerde omgeving van de overheid in handen van ondernemers. In het geval van de energiemarkt waren deze eigendommen dus energiemaatschappijen, die over zijn gegaan in handen van privébedrijven.

Kies uw eigen energieleverancier

De energiemarkt heeft een grote privatisering meegemaakt vanaf 1 juli 2004. Dit hield in dat alle energiemaatschappijen voor zichzelf gingen werken, in plaats van in handen te zijn van de overheid. Tot die tijd regelde de overheid per regio welke energiemaatschappij de energie mocht leveren. U had geen keuze. Na de privatisering wel. Nu kunt u kiezen uit diverse aanbieders van energie en zo het beste energiecontract afsluiten die passen bij u en uw woonsituatie.

Lagere prijzen door concurrentie

Wist u dat het zelfs gunstig is geweest dat de energiemarkt is geprivatiseerd? Door de privatisering zijn er verschillende energieleveranciers bij gekomen. Dit heeft een gunstig effect op de energieprijzen die dankzij de privatisering een stuk naar beneden zijn gegaan. Ook kunnen energiemaatschappijen u tijdens het overstappen een mooi cadeau aanbieden of andere kortingen. Let bij de keuze van de energiemaatschappij altijd op de algemene voorwaarden. Kunt u zomaar overstappen als u de service niet goed vindt bijvoorbeeld. En welke rechten heeft u? Dit is belangrijk om te weten voordat u overstapt naar een andere energiemaatschappij.