Met de opkomst van slimme meters wordt er veel gesproken over de metermarkt. Maar echt uitleggen wat dit is, dat gebeurt dan weer niet. Kort gezegd is de metermarkt het verkeer tussen netbeheerders, energieleveranciers en de energiemeter, en de mogelijkheden van de meter zelf. In dit artikel bekijken we deze kanten van de metermarkt. Het is in ieder geval geen markt waar meters worden verkocht.

Marktplaats voor netbeheerders en energieleveranciers

Slimme meters verzenden hun meterstanden via het internet aan de netbeheerder en energieleverancier. Aan de andere kant kunnen zij ook gegevens aan u terugsturen. Dit stukje achter de schermen is de marktplaats van de energiemeter. Doordat het mogelijk is te communiceren tussen verschillende partijen en de energiemeter is het mogelijk om de energiemeter meer mogelijkheden en toepassingen te geven. Deze wisselwerking wordt ook wel een markt genoemd. Vandaar de naam metermarkt.

Toegevoegde waarde

Slimme meters helpen u bij het besparen van energie in uw woning. Dit doen zij door u een realtime inzicht te geven in uw energieverbruik. Bijvoorbeeld door een app op uw tablet of smartphone. Of juist doordat de energiemaatschappij u tweemaandelijks een overzicht van uw verbruik stuurt. Doordat er achter de schermen meer communicatie plaatsvindt over uw energieverbruik heeft u ook een beter inzicht in de kosten. Ook dat is een belangrijk voordeel van de slimme meter.

Metermarkt volop in beweging

Met de opkomst van slimme meters, applicaties en nauwkeurig berekende overzichten merken we dat de metermarkt volop in beweging is. Hier merkt u als consument niet altijd veel van. Totdat er een nieuwe meter bij u wordt geïnstalleerd of wanneer u een vernieuwd overzicht van de meterstanden op de mat vindt. In ieder geval werken ontwikkelaars, netleveranciers en energiemaatschappijen op de achtergrond op de metermarkt om uw slimme meters nog slimmer en gebruiksvriendelijker te maken.