Meetbedrijven nemen uw meterstanden op en zorgen ervoor dat deze verzameld en aan uw netbeheerder worden doorgegeven. Daarnaast verkopen, verhuren en repareren meetbedrijven elektriciteits- en gasmeters. Zelf geeft u op verzoek van uw energieleverancier de meterstanden ook door, maar toch komt er minimaal één keer per drie jaar iemand van het meetbedrijf langs. Het meetbedrijf is de eigenaar van uw energiemeters. Alleen gecertificeerde meetbedrijven mogen uw meterstanden registreren en reparaties uitvoeren. Het kan ook zijn dat uw netbeheerder of energieleverancier optreedt als meetbedrijf. Hiervoor moeten zij dan wel officieel erkend zijn.

Kies zelf een erkend meetbedrijf

Meter van een meetbedrijfWist u dat u zelf een meetbedrijf kunt kiezen? Zolang het maar op de lijst met gecertificeerde meetbedrijven staat van TenneT, de landelijke beheerder van het hoogspanningsnetwerk. De bedrijven op deze lijst mogen officieel uw meterstanden opnemen en reparaties uitvoeren. De lijst bestaat om er zeker van te zijn dat deze meetbedrijven betrouwbaar zijn en werken volgens strenge kwaliteitseisen. Er bestaan erkende meetbedrijven voor elektriciteit en meetbedrijven voor gas. Als u zelf een ander meetbedrijf kiest, dan is het vaak wel verplicht om een nieuwe elektriciteitsmeter en/of gasmeter te kopen of huren. De meters in uw woning zijn namelijk eigendom van het meetbedrijf.

Kosten van meetbedrijven op de energierekening

Het opnemen van de meterstanden van elektriciteit en gas is niet gratis. Ook huurt u de energiemeters in uw meterkast van een van de erkende meetbedrijven. Toch krijgt u nooit een aparte factuur voor de diensten van de meetbedrijven. Hoe zit dat precies? De kosten die meetbedrijven in rekening brengen, worden via uw energierekening verrekend. U vindt ze terug onder het kopje 'netbeheerkosten' op uw energierekening. De kosten kunnen per meetbedrijf verschillen, maar mogen van de overheid niet boven een bepaald tarief uitstijgen.

Wat zijn de taken en verantwoordelijkheden van een meetbedrijf?

Een meetbedrijf neemt de meterstanden op van uw elektriciteitsmeter en gasmeter, als u deze nog heeft. Deze standen geeft het bedrijf door aan uw netbeheerder. Vaak installeren, beheren en repareren zij hun eigen meters.

Meetbedrijven en de slimme meter

Slimme meter

Sinds een aantal jaren is de slimme meter in opkomst. Dit is een digitale energiemeter, met als grootste voordeel dat de meterstanden op afstand kunnen worden afgelezen door uw netbeheerder. U krijgt meer inzicht in uw energieverbruik en het is niet meer nodig dat een werknemer van een meetbedrijf langskomt om uw meterstanden op te nemen. De komende jaren zal het aantal slimme meters in Nederland snel stijgen. Wel betaalt u voor de huur van uw slimme meter nog geld aan uw energieleverancier, die ervoor zorgt dat de eigenaar van de slimme meter het bedrag ontvangt.