Voordat een energiebedrijf elektriciteit aan consumenten en zakelijke klanten mag leveren, is het in Nederland voor hen verplicht om een leveringsvergunning te hebben. Zonder deze leveringsvergunning is het verboden om elektriciteit te leveren. De leveringsvergunning zorgt ervoor dat de kwaliteit, veiligheid en betrouwbaarheid van leveranciers goed beoordeeld wordt. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) houdt hier toezicht op en verstrekt de vergunning. In Nederland zijn deze zaken erg goed geregeld. De consument en kleinzakelijke klanten worden zo goed beschermd en kunnen vertrouwen op een eerlijke, goede en betrouwbare energieleverancier.

Eisen voor het krijgen van een leveringsvergunning

Een leveringsvergunning krijgt een bedrijf dat elektriciteit wil leveren niet zomaar. Om voor een leveringsvergunning in aanmerking te komen, moet het bedrijf voldoen aan een aantal eisen. De meest belangrijke hiervan zijn:

  • Betrouwbaar zijn
  • Beschikken over een correcte administratie
  • Zelf de inkoop kunnen verzorgen
  • Redelijke tarieven hanteren
  • Redelijke leveringsvoorwaarden hanteren
  • Goede klachtenafhandeling
  • Goede klantenservice bieden
  • bereikbaar zijn voor klanten

Intrekken van de leveringsvergunning

Zodra een energieleverancier in het bezit is van een leveringsvergunning, is het niet zo dat het bedrijf vanaf dat moment niet meer aan de eisen hoeft te voldoen. De Autoriteit Consument & Markt houdt continu toezicht en controleert regelmatig of het bedrijf in kwestie nog aan alle voorwaarden voldoet. Bij klachten van consumenten en indien blijkt dat het bedrijf niet (meer) voldoet aan een of meerdere van de gestelde eisen, dan is het mogelijk dat de leveringsvergunning ingetrokken wordt. In dat geval mag het bedrijf geen energie meer leveren. Zo wordt de kwaliteit en klantvriendelijkheid van de energieleveranciers gewaarborgd. Bij elke energieleverancier in Nederland mag u ervan uitgaan dat zij u goed van dienst zullen en kunnen zijn.

Leveringsvergunning en zonnepanelen

Als u in het bezit bent van zonnepanelen en energie teruglevert aan het elektriciteitsnet, dan heeft u geen leveringsvergunning nodig. Uw verbruik wordt op uw jaarafrekening weggestreept tegen de door u opgewekte energie (dit heet salderen) en u krijgt een terugleververgoeding voor het overschot. Pakt u het echter groots aan en wilt u heel veel energie gaan opwekken en verkopen aan consumenten en bedrijven? Dan heeft u mogelijk wel een leveringsvergunning nodig. Voor particulieren en kleine bedrijven die de opgewekte stroom vooral zelf gebruiken is een leveringsvergunning echter niet nodig.