U wilt graag overstappen naar een nieuwe energieleverancier. Kan dat zomaar? Moeten er dan geen nieuwe kabels naar uw huis worden getrokken? En hoe zit het met de gasaansluitingen? Dankzij de gereguleerde nettoegang zijn er geen extra kabels of pijpen nodig. We leggen u graag wat deze nettoegang inhoudt.

Regionaal energienetwerk

Om precies uit te leggen wat gereguleerde nettoegang is, moeten we even terug naar hoe de energiemarkt vroeger was geregeld. Het was namelijk zo dat gas en stroom per regio van een daartoe aangewezen energieleverancier kwam. Zij waren verantwoordelijk voor de kabels in de grond en voor het gasnetwerk.

Opengesteld netwerk

Na de liberalisering van de energiemarkt in 2004 kon u als consument ineens kiezen bij welke energiemaatschappij u uw gas en stroom wilde afnemen. Dat zou kunnen betekenen dat u als klant energie wilde afnemen bij een energiemaatschappij buiten uw regio. Omdat het zonde zou zijn om alle kabels opnieuw te trekken of extra gaspijpen aan te leggen werd in de wet vastgelegd dat de energiemaatschappijen elkaar toegang moesten verschaffen tot hun eigen, voorheen regionale energienetwerk. Zo kunt u energie geleverd krijgen van iedere energiemaatschappij in Nederland. Dit wordt dan met een mooi woord 'gereguleerde nettoegang' genoemd.

Overstappen is zo geregeld

Wilt u overstappen naar een andere energiemaatschappij, omdat u dan een beter of goedkoper energiecontract kunt afsluiten dat past bij uw energiebehoeftes? Dan is dat echt in een paar muisklikken geregeld. Ook kunt u dit uiteraard telefonisch regelen. Zo zit u er warmpjes en goed verlicht bij, dankzij de energiemaatschappij van uw keuze.