In Nederland zijn er verschillende netbeheerders verantwoordelijk voor het onderhoud en transport van stroom van de centrale en uw woning. Per regio is er een netbeheerder aangewezen die moet optreden bij storingen, zorgt voor de juiste aansluitingen van stroom en het onderhoud verzorgt van het netwerk. Het gastransportnet wordt echter maar door één organisatie beheerd: de Nederlandse Gasunie. Zij zijn verantwoordelijk voor het in goede banen leiden van gastransport tussen de bron en uw woning, lossen storingen op en onderhouden de leidingen.

Sinds 1963

In 1959 werd er in Slochteren een aardgasbel gevonden. Dat was de aanleiding om een gastransportnet aan te gaan leggen in Nederland, maar ook met pijpen naar de rest van Europa. Om de aanleg en de distributie van aardgas in goede banen te leiden richtte de staat De Nederlandse Gasunie op. Dit bedrijf bestaat sinds 1963 en is volledig verantwoordelijk voor het onderhoud van het gastransportnet. Ook komt de Nederlandse Gasunie in actie wanneer een gaslek is geconstateerd, en repareert deze.

12.000 kilometer

Na de oprichting van de Nederlandse Gasunie duurde het 10 jaar om het volledige gastransportnet te leggen door heel Nederland. In totaal werd er 12.000 kilometer aan gasleidingen gelegd. Hierdoor stroomt het gas naar de Nederlandse huishoudens én naar Europa. De Nederlandse voorraden zijn ongeveer 25% van de totale Europese gasvoorraad.

Gas voor warmte in uw woning

Wanneer u een cv-ketel in uw woning heeft, dan neemt u ook gas af bij uw energiemaatschappij. Het gas zorgt voor een vlam die het water verwarmt voor de kraan en voor uw verwarming. Let wel dat hoewel gas vaak in verhouding goedkoper is dan stroom, u altijd een regiotoeslag moet betalen. De regiotoeslag heeft te maken met hoe ver u van het gaswinningsgebied afwoont. Hoe verder, hoe langer het gas moet reizen. En daar zijn kosten aan verbonden. Vandaar de regiotoeslag voor gas.