Grootverbruiker of kleinverbruiker van energie

Niet iedereen verbruikt evenveel energie. De een is de hele dag thuis online, met brandende lampen en de verwarming die dag en nacht aanstaat. De ander heeft alleen ‘s avonds de lampen aan of de verwarming aangezet. Wat is nou een energie grootverbruiker en wat is een energie kleinverbruiker? Lees hieronder hoe het zit.

Verschillen tussen grootverbruik en kleinverbruik

Het verschil tussen kleinverbruikers en grootverbruikers zit hem in de capaciteit van de energieaansluiting. Ook is er een verschil in hoe de kosten in rekening worden gebracht. Kleinverbruikers krijgen hun maandelijkse voorschotfactuur van de energieleverancier, en op het einde van het jaar volgt de eindafrekening. Grootverbruikers krijgen een maandelijkse factuur van hun werkelijke energieverbruik. Dit wordt niet door de energieleverancier maar door de netbeheerder zelf geregeld.

Wat is een grootverbruiker?

Een grootverbruiker van energie heeft heel veel energie nodig om draaiende te blijven. Grote fabrieken, ziekenhuizen, kantoren en dergelijke vallen onder grootverbruik. Zij verbruiken de meeste energie voor computers, verlichting, de catering, speciale apparatuur en nog veel meer. Eigenlijk kunnen we zeggen dat alle grootverbruikers bedrijven zijn en vallen onder grootzakelijk energieverbruik bij de energieleveranciers.

Hoeveel energie gebruikt een grootverbruiker?

In de Elektriciteitswet is opgenomen dat een grootverbruiker een elektriciteitsaansluiting van 3x80 ampère of meer heeft. Volgens de Gaswet heeft een grootverbruiker een gasmeter groter dan G25 en wordt er meer dan 40 kubieke meter gas per uur doorgelaten. Dit zijn echt grote, zware aansluitingen en verbruikersvoorwaarden om tot grootverbruiker bestempeld te worden.

Wat is een kleinverbruiker?

Een kleinverbruiker of kleingebruiker van energie is iemand die op kleine schaal energie afneemt. Bijna alle consumenten – ook degenen die thuis veel energie gebruiken – zijn kleinverbruikers. Alle energie die u alleen gebruikt, of uw gezin of u met uw partner valt onder kleinverbruik. Kleinverbruikers worden meestal ingedeeld bij particulieren.

Hoeveel energie gebruikt een kleinverbruiker?

U kunt er als klein bedrijf of als consument eigenlijk van uitgaan dat u een kleinverbruiker bent. Wilt u weten in welke categorie u ingedeeld bent volgens de Elektriciteits- en Gaswet? Dan kunt u op de jaarafrekening gemakkelijk zien wat uw verbruik is. En op de meetinstallatie in de meterkast staat het vermogen ook aangegeven. Ook kunt u dat uiteraard navragen bij onze klantenservice.

Hebben grootverbruikers een ander energiecontract dan kleinverbruikers?

De contracten voor het verbruik van energie voor de zakelijke markt zijn altijd anders dan die voor particulieren. Zo komen er bij grootzakelijk verbruik vaak andere heffingen kijken en is de btw niet in de prijs inbegrepen. Ook gelden er andere energietarieven. Dat geldt uiteraard ook voor kleinverbruikers op de zakelijke markt. Bij particuliere kleinverbruikers ziet het contract er anders uit en is de btw bij de prijs opgeteld. Ook de regels waaraan zakelijke grote en kleine klanten zich moeten voldoen en de energiemaatschappijen zijn anders dan die voor de particuliere markt.

Krijgen kleinverbruikers andere stroom dan grootverbruikers?

Nee, de energie is hetzelfde. Maar omdat een grootverbruiker meer van het energienet vereist, is deze aangesloten op een netwerk met een hoger vermogen, om zo overbelasting te voorkomen. Kleinverbruikers worden aangesloten op een netwerk met een lagere spanning (of vermogen), omdat de kans op overbelasting van het netwerk veel kleiner is.

Waarom is er verschil tussen grootverbruik en kleinverbruik?

In de Elektriciteits- en Gaswet wordt het onderscheid tussen klein- en grootverbruikers gemaakt om ervoor te zorgen dat consumenten worden beschermd binnen de energiemarkt. Er zijn namelijk andere regels, onder andere over tarieven en betalingen, voor grootverbruikers dan voor kleinverbruikers. Bij grootverbruikers is er verschil tussen MKB-klanten (midden- en kleinbedrijf) en grootzakelijke energieklanten.

Kan een bedrijf ook een kleinverbruiker zijn?

Er wordt onderscheid gemaakt tussen grootzakelijk en kleinzakelijk verbruik. Grote bedrijven vallen onder grootzakelijk verbruik. Zzp’ers en MKB’ers worden ingedeeld onder de kleinverbruikers, in de categorie kleinzakelijk energieverbruik. Voor meer informatie over het verbruik van energie voor zzp’ers en het MKB kunt u terecht bij onze klantenservice voor de zakelijke markt.