Verhuizing doorgeven aan energieleverancier

Gaat u verhuizen? Dan geeft u dat door aan uw energieleverancier. Uw energiecontract met uw huidige energieleverancier eindigt niet, maar verhuist met u mee. Een energiecontract staat namelijk op naam, en is niet gebonden aan uw adres. Bekijk de stappen die u doorloopt voor een soepele verhuizing, zodat u op uw nieuwe adres meteen gas en elektriciteit heeft via uw lopende energiecontract.

Besparen op uw energierekening

Nieuwsgierig naar uw persoonlijke energie-aanbod? Vul uw postcode in, u ziet direct welk energiecontract voor u gunstig is. Of bekijk onze scherpe aanbiedingen voor stroom en gas. Overstappen naar Essent is met een paar klikken geregeld. Kiest u voor ons, dan krijgt u sowieso groene stroom – zonder meer te betalen.

Doe de postcodecheck

Wanneer een verhuizing doorgeven aan uw energieleverancier?

Wanneer u gaat verhuizen, dan neemt u altijd contact op met uw huidige energieleverancier. Het is niet nodig om de netbeheerder of andere partijen in te lichten. De energieleverancier regelt alle zaken gemakkelijk voor u. Het is wel belangrijk dat u uw verhuizing tijdig doorgeeft aan uw leverancier. Dat is mogelijk vanaf drie maanden voordat u daadwerkelijk verhuist, maar moet in ieder geval minimaal twee weken voor de verhuisdatum gemeld worden. Twee weken is de minimale tijd die een energieleverancier nodig heeft om alle zaken op tijd te kunnen regelen. Bij de meeste energieleveranciers is het mogelijk om de verhuizing online door te geven.

Wat regelt u met uw energieleverancier bij verhuizing?

Wanneer u gaat verhuizen zijn er een aantal stappen die u doorloopt om alles soepel te laten verlopen:

  1. Geef uw verhuizing door aan uw energieleverancier.
  2. Schrijf op de dag van verhuizing de meterstanden op.
  3. Geef de meterstanden binnen twee weken door. Het kan ook zijn dat u een slimme meter heeft, waardoor de meterstanden automatisch worden uitgelezen.
  4. Controleer de eindafrekening.

Verhuizing doorgeven en meterstanden opnemen op uw verhuisdag

Een verhuizing geeft u liefst minstens 2 weken van te voren door aan uw energieleverancier. Op de dag van uw verhuizing noteert u de meterstanden op uw oude, maar ook op uw nieuwe adres. Doe dit samen met de eigenaar als het om een koophuis gaat, of samen met de verhuurder als het om een huurhuis gaat. Meestal wordt dat op zowel het oude als het nieuwe adres tijdens de sleuteloverdracht gedaan. Noteer de meterstanden van gas en elektriciteit en zorg daarbij ook voor een handtekening. Het is ook goed om de stand van de watermeter te noteren, maar dit regelt u daarna niet met uw energieleverancier, die alleen gas en elektriciteit verzorgt.

Meterstanden oude én nieuwe woning doorgeven aan uw energieleverancier

Als de meterstanden opgenomen zijn, dan geeft u die door aan uw energieleverancier. Tegenwoordig kan dat vaak gemakkelijk online gedaan worden. Het is wel belangrijk om dit binnen 15 dagen na uw verhuizing te doen. Als u de meterstanden niet of niet op tijd doorgeeft, dan maakt de netbeheerder een schatting.

Controleren van de eindafrekening na de verhuizing

U bent nu verhuisd. Controleer op de eindafrekening, die u van uw energieleverancier ontvangt, goed of de meterstanden die u heeft doorgegeven kloppen met de standen op de eindafrekening. Neem zo snel mogelijk contact op met uw energieleverancier als de eindafrekening niet klopt. U mag dit doen tot vijf werkdagen voor het einde van de derde maand na uw verhuisdatum.

Overstappen bij een verhuizing

Een verhuizing kan een goede gelegenheid zijn om over te stappen van energieleverancier. De gebruikelijke regels blijven wel van toepassing, omdat een energiecontract op naam staat en niet gebonden is aan een adres.

 

Warme woning checkBent u zeker van een warme woning?
Doe de Warme Woning Check