Samenwonen: energiecontract meenemen of opzeggen?

Als u gaat samenwonen zijn er een aantal zaken om rekening mee te houden. U heeft op uw gezamenlijke adres namelijk een energiecontract nodig. Er zijn een aantal situaties die mogelijk op u van toepassing zijn. Zo hebben beide partners misschien al een lopend energiecontract bij verschillende leveranciers, of heeft een van beiden nog helemaal geen energiecontract. Moet u uw bestaande energiecontract opzeggen of neemt u het mee? In ieder geval geldt: samenwonen en een energiecontract aanvragen regelt u gemakkelijk zelf. Bekijk alle situaties en mogelijkheden.

Beide partners hebben een lopend energiecontract

Als u gaat samenwonen en u en uw partner hebben allebei een lopend energiecontract, dan zal een van deze energiecontracten moeten worden opgezegd. Een energiecontract is namelijk persoonsgebonden en niet adresgebonden. Dat betekent dat u of uw partner mogelijk te maken krijgt met een opzegvergoeding. Het is verstandig om de beide energiecontracten met elkaar te vergelijken en bij uw energieleveranciers na te vragen hoe hoog de opzegvergoeding is. Daarna besluit u welke van de twee energiecontracten u het beste opzegt. Een opzegvergoeding is alleen van toepassing bij energiecontracten die voor bepaalde tijd zijn afgesloten. Een energiecontract voor onbepaalde tijd mag meestal met een opzegtermijn van een maand opgezegd worden.

Een van beide partners heeft een lopend energiecontract

Bovenstaand 'probleem' heeft u niet als u gaat samenwonen en slechts een van beide partners een lopend energiecontract heeft. Als de contracthouder al op het adres woont waar u gaat samenwonen, hoeft er helemaal niets veranderd te worden. Als de contracthouder verhuist, dan moet alleen de adreswijziging bij de energieleverancier doorgegeven worden. De andere persoon kan intrekken en hoeft verder niets te regelen.

Beide partners hebben geen energiecontract

In deze situatie bent u samen geheel vrij om zelf een energieleverancier te kiezen. Het is wel noodzakelijk dat het nieuwe energiecontract op één van uw namen komt te staan. Dit kan niet gezamenlijk, omdat een energiecontract op naam staat en niet op adres. Dat blijft ook het geval na een huwelijk of geregistreerd partnerschap.