Geldt voor uw energiecontract een opzegvergoeding?

Wilt u uw energiecontract opzeggen? Dan moet u misschien een opzegvergoeding betalen. Hieronder leest u wat er in uw energiecontract kan staan over een opzegvergoeding.

Is het verstandig om uw energiecontract op te zeggen?

U krijgt van ons altijd een scherp tarief, maar er is veel concurrentie op de energiemarkt. Het is logisch dat u rondkijkt of u bij een andere leverancier minder hoeft te betalen. Twijfelt u of u bij ons nog goed zit? Doe dan de gratis de ContractCheck.

Welk energiecontract kunt u opzeggen?

U kunt natuurlijk altijd uw energiecontract opzeggen, alleen moet u soms rekening houden met een opzegtermijn. Daarnaast zijn sommige energiecontracten voor onbepaalde tijd afgesloten, andere hebben een vaste looptijd. U kunt bij ons kiezen voor een energiecontract met een vaste looptijd van 1, 3 of 5 jaar. Heeft u een energiecontract voor onbepaalde tijd? Dan hoeft u zich geen zorgen te maken over een opzegvergoeding, die is er namelijk niet.

Waarom moet u soms een opzegvergoeding betalen?

Opzegvergoeding contract

Heeft u een energiecontract met een vaste looptijd? Dan heeft u beloofd lang klant te blijven bij een energiemaatschappij. Dat heeft voor die maatschappij allerlei voordelen. In ruil daarvoor krijgt u vaak een extra scherp tarief. Als u vervolgens toch uw energiecontract eerder opzegt, vallen die voordelen voor de energiemaatschappij weg. Daarom vragen ze u een opzegvergoeding te betalen.

Voor welk contract moet u een opzegvergoeding betalen?

U hoeft alleen een opzegvergoeding te betalen als u een energiecontract met een vaste looptijd opzegt vóórdat het contract afloopt. Voor een energiecontract met onbepaalde looptijd betaalt u geen opzegvergoeding. Heeft u een energiecontract met een vaste looptijd, maar is de einddatum al voorbij? Ook dan hoeft u geen opzegvergoeding te betalen.

Hoe hoog is de opzegvergoeding?

De hoogte van de opzegvergoeding hangt af de tijd dat uw contract nog loopt, oftewel van de resterende looptijd. Dit is de tijd tot aan de oorspronkelijk afgesproken einddatum. Wilt u precies weten hoeveel u kwijt bent aan de opzegvergoeding? Bekijk dan het overzichtvan al onze opzegvergoedingen. Bent u nog geen klant bij ons, maar wilt u het wel worden? Vraag dan bij uw huidige energieleverancier hoe hoog de opzegvergoeding is.

Wie bepaalt de hoogte van de opzegvergoeding?

De overheid heeft bepaald dat er een maximale opzegvergoeding is die energiemaatschappijen mogen vragen aan hun klanten. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) beslist hoe hoog dit maximum is. Wij kiezen de opzegvergoeding zo dat wij de tarieven scherp kunnen houden voor klanten die blijven. Soms betekent dat, dat klanten die vertrekken de hoogste opzegvergoeding betalen die wettelijk is toegestaan.

Wat is de maximale opzegvergoeding?

Heeft u een energiecontract voor een jaar? En zegt u het contract eerder op? Dan moet u volgens de ACM maximaal 50 euro betalen. Heeft u een energiecontract voor langer dan een jaar? Dan is het belangrijk om te kijken wanneer de einddatum is van uw contract. De ACM heeft de hoogte van de maximale opzegvergoeding bepaald aan de hand van hoe lang het nog duurt voordat uw contract afloopt.
Het energiebedrijf mag de maximale opzegvergoeding voor elk product vragen, dus voor gas én elektriciteit. Als u met allebei stopt, betaalt u het dubbele van wat de Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft vastgesteld.

Voorbeelden van een opzegvergoeding

Heeft u een contract voor stroom en gas en loopt uw contract nog negen maanden? Dan betaalt u voor deze twee producten samen een opzegvergoeding van € 100, namelijk € 50 voor gas en € 50 voor stroom. Loopt uw contract nog langer, bijvoorbeeld nog 2 jaar en 1 maand voor stroom en gas? Dan bent u € 200 kwijt aan opzegvergoeding, € 100 voor elk product.

Energieleveranciers zien uw einddatum in het Contract Einde Register (CER)

Vergoeding contract opzeggen

Wilt u uw energiecontract beëindigen en heeft u een energiecontract met een vaste looptijd? In de meeste gevallen is het verstandig om pas op de einddatum over te stappen. Weet u de einddatum niet meer? Hij staat genoteerd in het Contract Einde Register (CER). Dat is een landelijke database van alle lopende energiecontracten. De meeste energieleveranciers kunnen in het CER de einddatum van uw energiecontract opzoeken. Vraag uw nieuwe energieleverancier om uw nieuwe contract op die datum te laten ingaan.