Als je stroom en/of gas nodig hebt, kun je vaak kiezen uit twee soorten contracten. Namelijk: een flexibel contract met variabele tarieven, of een contract met een vaste looptijd en vaste tarieven. Dat laatste noemen we vaak ‘je tarieven vastzetten’. Is dit slim, of juist niet? Je leest er meer over.

Vaste en variabele energietarieven

Zoals gezegd kun je bij het aangaan van je energietarieven kiezen voor een flexibel contract of een contact met een vaste looptijd. In het eerste geval heb je variabele tarieven. De tarieven kunnen periodiek wijzigen. Als dat zo is, dan informeren we je op tijd. Ga je voor een contract met een vaste looptijd? Dan spreken we ook wel van ‘vaste’ energietarieven. Op je energierekening valt dit onder het kopje ‘leveringskosten’. Daarnaast zie je op je energierekening de zogenaamde netbeheerkosten en de belastingen en toeslagen. Wil je hier meer over weten? Lees dan meer over de opbouw van de energierekening.

Kies ik een vast of variabel energietarief?

De keuze voor een vast of variabel energietarief is persoonlijk. Heb je variabele energietarieven, dan profiteer je mee als je energietarieven dalen. Aan de andere kant geldt dat natuurlijk ook in het geval van stijgende energietarieven. Je gaat dan meer betalen. Kies je voor een vast contract, dan zet je je energietarieven vast. Mochten de energietarieven stijgen, dan stijgt jouw energietarief niet mee. Ook dit werkt twee kanten op. Als de energietarieven dalen, daalt jouw energietarief niet mee. Je hebt ze namelijk vastgezet voor een bepaalde looptijd. Meestal is dat 1, 3 of 5 jaar. In die periode heb je zekerheid over je tarieven.

Bovenstaande gaat overigens alleen op voor de leveringskosten. Dit is één van de drie posten op je energierekening. De andere twee posten op je energierekening, de netbeheerkosten en de overheidsheffingen, kunnen ook stijgen of dalen. Dit is niet afhankelijk van je type contract. Als de netbeheerkosten of overheidsheffingen veranderen, veranderen deze voor iedereen.

Vergelijk onze tarieven

Ben je op zoek naar het beste aanbod voor jou? Doe dan de postcodecheck en vergelijk het aanbod. Zo ontdek je de verschillen tussen de contracten en zie je wat je ongeveer gaat betalen met het door jou ingevulde verbruik. Uiteraard is dit een schatting en bepaalt je daadwerkelijke verbruik wat je uiteindelijk betaalt. Wat kies jij? Een vast of variabel tarief?