U wilt graag overstappen op een nieuw energiecontract. Bijvoorbeeld bij een nieuwe energieleverancier. Of u wilt gewoon een nieuw contract bij uw huidige leverancier, bijvoorbeeld voor meer groene stroom of zonder gas. Om over te stappen op een nieuw energiecontract is het belangrijk om in de gaten te houden wanneer uw oude contract afloopt. Dit geldt vooral als u naar een andere maatschappij over wilt stappen. Wanneer u te vroeg uw contract ontbindt, dan kan hier een opzegvergoeding aan verbonden zijn. Gelukkig is daarom het Contract Einde Register (CER) in het leven geroepen om overstappen te vergemakkelijken. Zonder extra kosten.

Besparen op uw energierekening

Nieuwsgierig naar uw persoonlijke energie-aanbod? Vul uw postcode in, u ziet direct welk energiecontract voor u gunstig is. Of bekijk onze scherpe aanbiedingen voor stroom en gas. Overstappen naar Essent is met een paar klikken geregeld. Kiest u voor ons, dan krijgt u sowieso groene stroom – zonder meer te betalen.

Doe de postcodecheck

 

Wat is het Contract Einde Register?

Het Contract Einde Register (CER) is een register waarin alle afloopdata van energiecontracten zijn opgenomen. Stel, uw energiecontract ging in op 1 mei 2015. Dan staat deze datum bij uw naam vermeld, samen met de gegevens van de energieleverancier. Dit is een gezamenlijk register, bijgehouden door alle energieleveranciers van Nederland.

Zo werkt het CER

Het mooie van dit register is dat alle energieleveranciers in Nederland dit kunnen raadplegen. Dus ook de leverancier waar u naar over wilt stappen. Stapt u vervolgens over, dan zien beide leveranciers dat het contract afloopt op 1 mei. Uw huidige leverancier zet dan uw energiecontract per 1 mei stop, terwijl uw nieuwe energieleverancier uw nieuwe contract op 1 mei in laat gaan. Zo zit u niet zonder energie in huis en hoeft u geen opzegvergoeding te betalen.

Wanneer kunt u overstappen?

Einddatum contract einde register

Hoewel het CER in het leven is geroepen om in de vrije energiemarkt gemakkelijker over te kunnen stappen naar een andere energieleverancier, blijft wel van kracht dat u niet al te ver van tevoren zomaar kunt overstappen. Meestal is een opzegtermijn opgenomen in uw energiecontract waar u zich wel aan moet houden. Heeft u het contract niet bij de hand? Dan kunt u altijd contact opnemen met uw huidige energieleverancier om deze gegevens op te vragen. Veel energieleveranciers hanteren een opzegtermijn van een maand. Houd ook rekening met het feit dat overstappen naar een nieuwe energieleverancier diverse administratieve stappen betekent. Overstappen van energieleverancier kan daardoor tussen zes en acht weken duren.

Geen benadering, maar gewoon de daadwerkelijke einddatum

Alle energieleveranciers hebben toegang tot het register, dus ook tot de data wanneer uw contract afloopt. Leveranciers mogen hier geen misbruik van maken door u tegen het aflopen van uw contract te overladen met aanbiedingen. Het systeem registreert de aantal opgevraagde gegevens dagelijks en controleert ook hoeveel nieuwe contracten er worden aangesloten met deze data. Wordt er misbruik geconstateerd, dan krijgt deze energieleverancier geen toegang meer tot het register.

Waar moet u rekening mee houden?

Het doel van het Contract Einde Register is dat energieleveranciers gezamenlijk uw contractgegevens bijhouden, zodat overstappen naar een nieuw energiecontract veel gemakkelijker wordt. Houd er rekening mee dat u vaak een maand opzegtermijn heeft en dat het regelen van een overstap zes tot acht weken kan duren. Gelukkig kunt u bij uw energiemaatschappij altijd uw contractgegevens opvragen, en vaak wordt u ruim van tevoren op de hoogte gebracht dat uw contract afloopt of verlengd wordt, zodat u zelf actie kunt ondernemen.