Vanuit 14 Amerikaanse staten is vandaag een totale zonsverduistering te zien. Over een breedte van 113 kilometer is de zon tijdelijk helemaal weg. Maar zonder zon kunnen zonnepanelen natuurlijk hun werk niet doen. Wat nu?

De zonsverduistering

Tijdens de zonsverduistering van 21 augustus zal de maan een volledige blokkade vormen voor de zon. Een pad van ongeveer 113 kilometer van de staten Oregon tot South Carolina komt dan in de schaduw te liggen.

De impact op de stroomvoorziening

Op basis van voorspellingen van Bloomberg, wordt er tijdens de zonsverduistering in de Verenigde Staten mogelijk 9.000 Megawatt aan zonne-energie misgelopen. Dit staat gelijk aan 9 kerncentrales, die stroom kunnen opwekken voor 7 miljoen huishoudens. Het zal waarschijnlijk niet voorkomen dat huishoudens zonder stroom komen te zitten, maar er wordt wel een prijspiek verwacht: tijdens de zonsverduistering zullen de kosten per kWh tijdelijk een stuk hoger komen te liggen. Zeker de staat Californië zal hier iets van merken, aangezien ongeveer 40 procent van de energievoorziening wordt gerealiseerd door zonnepanelen.

Smart grid

Hoewel de transitie naar duurzame energie een goede en noodzakelijke beweging is, laat de zonsverduistering ook zien hoe kwetsbaar de stroomvoorziening is als we volledig vertrouwen op 'onvoorspelbare' energiebronnen zoals zon en wind. Omgekeerd kan overigens hetzelfde gebeuren, met alle gevolgen van dien. Er zijn namelijk dagen dat het én heel hard waait, én de zon onafgebroken schijnt. Er wordt dan zoveel stroom opgewekt dat het energienet dit haast niet aan kan.

Om onze stroomvoorziening toekomstbestendig te maken, zijn er veel ontwikkelingen op het gebied van smart grids. Dit zijn slimme energienetwerken waarin gebruik wordt gemaakt van geavanceerde meet- en regelsystemen. Deze meten energiepieken en -dalen en regelen vervolgens dat de energie toch gestroomlijnd wordt aangevoerd of herverdeeld. Op die manier worden grote verschillen in het energienet opgevangen, zodat onze stroomvoorziening daar geen hinder van ondervindt.

De zonsverduistering in Nederland

Vanaf 19:00u Nederlandse tijd gaat het grote spektakel beginnen aan de andere kant van de oceaan. Ben je niet in de Verenigde Staten om de zonsverduistering live mee te maken? Bij de NOS kun je vanaf 18:00u een live uitzending volgen over de zonsverduistering. Zo kun je er toch nog een beetje bij zijn!