Wanneer ’s morgens de wekker gaat, u de tanden poetst met een opgeladen elektrische tandenborstel, uw mail checkt op de laptop of het koffiezetapparaat aanzet, dan verbruikt u stroom. Er zijn zelfs apparaten die dag en nacht stroom vragen, zoals de koelkast en de wekkerradio. We verbruiken iedere dag stroom, soms niet eens bewust. Totdat de stroom uitvalt. Dan beseffen we maar al te goed dat bijna het hele huis gebruikmaakt van stroom. Maar wat is het precies?

Stroom versus elektriciteit

Stroom wordt ook vaak elektriciteit genoemd. Dat komt omdat we stroom nodig hebben om elektrische apparaten te voeden. Wanneer we het van een wetenschappelijke kant benaderen, dan mogen we stroom geen elektriciteit noemen. Elektriciteit is namelijk een natuurverschijnsel en wordt opgewekt door bijvoorbeeld bliksem of de sidderaal. Stroom wordt opgewekt door mensen en machines en zou ook elektrische stroom genoemd kunnen worden. Om verwarring te voorkomen hebben we het in dit artikel alleen over stroom.

De wetenschap van stroom

Stroom ontstaat wanneer ladingdragers zoals ionen of elektronen zich door een geleider verplaatsen. In het geval van stroom in uw woning is deze geleider een stroomkabel. Deze kabel vervoert de geladen elektronen van de centrale naar uw stopcontact. We drukken de sterkte van stroom uit in ampère. Dit wordt afgekort met de hoofdletter A. De stroomsterkte wordt weer bepaald door de hoeveelheid bewegende elektronen die iedere seconde door de stroomkabel heen bewegen.

Zit er stroom op een stopcontact?

Nee, want dat zou gevaarlijk zijn. Er staat wel spanning op een stopcontact. Deze spanning zorgt ervoor dat zodra u een stekker in het stopcontact deze klaar is om de stroom door te geven aan het apparaat. Zonder spanning zou er geen stroom doorgegeven kunnen worden. Spanning wordt gemeten in volt en dat wordt afgekort met de letter V. Een stopcontact levert bijvoorbeeld 230 volt. Het cijfer 230 staat voor de hoeveelheid energie die het voor de elektronen kost om van punt A naar punt B te bewegen in een stroomkring.

Stroom of energie

Een energieleverancier levert meerdere vormen van energie. Stroom is daar onderdeel van. Aardgas is een andere vorm van energie die door de energiemaatschappij aan een consument geleverd kan worden. Sommige huizen hebben een stroom- en een gasaansluiting; andere woningen zijn aangesloten op stadsverwarming en hebben daarnaast alleen een aansluiting voor stroom. Woont u in een dergelijk huis, dan kunt u alleen voor stroom een energiecontract afsluiten, omdat de leverancier van warmte altijd vastligt.

Groen of grijs

Stroom kan groen zijn of grijs. Op het stroometiket kunt u zien of u groene of grijze stroom geleverd krijgt én wat de bron van herkomst is van deze energiesoorten. Groene stroom is stroom die wordt opgewekt met behulp van duurzame bronnen, zoals wind, water, zon of biomassa. Grijze stroom wordt opgewekt door middel van fossiele brandstoffen, zoals aardgas, steenkolen en kernenergie. Deze fossiele brandstoffen raken op en hebben een vervuilend karakter.