Gas is een brandstof die we al heel lang gebruiken voor het verwarmen van huizen, water en eten. We koken op gas, het warme water voor de douche hebben we dankzij gas en onze lekkere warme radiator wordt ook verzorgd door gas. Er zijn verschillende gasproducten met bijbehorende prijzen waar u als consument uit kunt kiezen.

Aardgas uit Groningen

De meeste mensen gebruiken nog aardgas om hun huis te verwarmen en op te koken. Aardgas voor de Nederlandse markt wordt vooral gehaald uit het aardgasveld in Slochteren, een plaats in Groningen. Vervolgens wordt dit gas rechtstreeks over de huishoudens in Nederland verdeeld, zodat u geniet van een behaaglijk huis. In 2050 wil het kabinet dat Nederland vrij van aardgas is. Want aardgas heeft ons veel gebracht, maar is en blijft toch een fossiele brandstof.

CO2-compensatie voor aardgas

Bomen compenseren gasproducten

Bij het afsluiten van een energiecontract met gas kunt u ervoor kiezen dat wij de CO2-uitstoot compenseren die vrijkomt bij het winnen en verbranden van uw gas. U betaalt dan een iets hogere gasprijs. Met dat geld zorgen we voor CO2-compensatie. Dat doen we via projecten met als doel het ontwikkelen van schonere methoden om energie te produceren met wind, zon en biomassa. Of investeren we in de ontwikkeling van groen gas. Dit biogas kan namelijk nog wel wat investeringen gebruiken. Ondertussen geniet u voor een goede prijs van het beste gas voor uw woning.

De groenste keuze: groen gas

Veel energiemaatschappijen bieden groen gas. Dat is vaak 100% CO2-gecompenseerd gas. Van ons krijgt u 100% CO2-gecompenseerd gas, waarvan 10% groen gas. Dit groene gas komt van biogas, dat ontstaat door het vergisten van organisch materiaal zoals rioolslib, gft-afval en koeienmest. Dankzij zorgvuldige zuivering kookt en stookt u met groen gas zoals u gewend bent. Voor de prijs hoeft u het niet te laten, u betaalt slechts een fractie meer dan u gewend bent. Bekijk wat u betaalt voor DubbelGroen.

Omdat de productie van biogas nog niet groot genoeg is, bestaat Essent DubbelGroen op dit moment uit 10% groen gas. We proberen onze productie in de toekomst te vergroten.

Bijhouden hoeveel gas u verbruikt

Gas is duurder dan stroom. Als u bespaart op uw gasverbruik doet u uw portemonnee een plezier maar ook het milieu. Minder gasverbruik zorgt voor minder CO2-uitstoot. Bekijk onze tips om gas te besparen. Met de Verbruiksmanager ziet u hoeveel gas u verbruikt en ziet u direct of onze tips werken of niet.

Uw huis gasvrij maken

GasproductenBent u op zoek naar alternatieven voor gas in uw huis? U kunt aardgas natuurlijk al voor een deel vervangen voor groen gas. Maar u kunt er ook voor kiezen om elektrisch te koken op een inductie- of keramische kookplaat. Beide kookplaten zijn makkelijk schoon te maken. Nadeel is dat u speciale pannen moeten kopen en soms ook een nieuwe groep moet aanleggen. Een keramische kookplaat blijft vrij lang warm en is daardoor minder zuinig. Daarnaast zijn er verschillende manieren om uw huis te verwarmen. Manieren die vaak gesubsidieerd worden door de overheid, zoals een warmtepomp of een zonneboiler, in combinatie met zonnepanelen.

Gascontract voor 1, 3 of 5 jaar

U kunt kiezen voor een vast tarief voor 1, 3 of 5 jaar óf een flexibel contract. Als u voor een contract voor bepaalde tijd kiest, heeft dat allerlei voordelen voor de energiemaatschappij. In ruil daarvoor krijgt u vaak een extra scherp tarief.

Alleen gas of stroom met gas

Het is mogelijk om voor gas een andere energieleverancier te kiezen dan voor stroom. Toch is het aan te raden om beide vormen van energie onder te brengen bij een energiemaatschappij. U krijgt namelijk vaak korting als u gas en stroom afneemt in één contract. U bent altijd vrij om te bepalen wat u zelf wilt.