Alle huizen in Nederland hebben stroom voor de verlichting en voor het aandrijven van elektrische apparaten. Een groot deel van de huishoudens in Nederland geniet dankzij een gasaansluiting van warm water en een warm huis. Maar ook om op te koken. Gas is een belangrijke brandstof in de energie-industrie.

Aardgas: ontstaan in de aarde

Het gas dat wij verbruiken om te koken en voor warmte in huis komt uit de grond en wordt daarom aardgas genoemd. In Nederland wordt er bijvoorbeeld naar gas geboord in Groningen, maar ook in andere delen van het land, Europa en de wereld zijn nog gasbellen te vinden die groot genoeg zijn om huishoudens van gas te voorzien. Dit gas is in de aarde ontstaan doordat onder meer oude bladeren, dierlijke resten en modder hebben liggen gisten. Tijdens het gistingsproces ontstond er een gas dat – doordat het geen uitgang vond door de dikke lagen aarde – in een bel gevangen bleef. Aardgas is daarom ook een fossiele brandstof: het raakt op.

Groene alternatieven

Om het milieu te ontzien en het boren naar aardgas te stoppen wordt er steeds meer biogas geproduceerd. Biogas ontstaat door het vergisten van organisch materiaal, zoals groente-, fruit- en tuinafval, tuinbouwafval, rioolslib, modder en meer. Dit is nog een bewerkelijk proces, omdat aardgas eeuwen de tijd heeft gehad om te ontstaan en biogas op grote schaal sneller geproduceerd moet worden. Daarnaast moet biogas worden gezuiverd en bewerkt voordat het geschikt is om huizen mee te verwarmen. De productie van biogas heeft wel de toekomst. Door een energiecontract met groen gas af te sluiten helpt u mee met de ontwikkeling van de productie van biogas.

Kubieke meter

De eenheid van gas dat u verbruikt wordt aangeduid met kubieke meter (m3). Eén kubieke meter staat gelijk aan 1.000 liter gas. Op uw energierekening kunt u jaarlijks uw verbruik zien van gas in kubieke meters. Met behulp van slimme meters kunt u dit natuurlijk ook in de gaten houden. Wilt u het milieu een handje helpen, dan probeert u vooral op het gasverbruik te besparen. Kook bijvoorbeeld elektrisch en zet de verwarming een paar graadjes lager