Bosgecompenseerd gas of CO2 gecompenseerd gas wordt steeds populairder. Mensen gaan steeds bewuster met energie om en beseffen dat aardgas een fossiele brandstof is. Overstappen naar groen gas is een optie. Maar wat houdt dit eigenlijk in? Wat zijn de verschillen tussen bosgecompenseerd gas en ‘gewoon’ gas?

Wat is CO2 gecompenseerd gas?

CO2 gecompenseerd gas betekent dat uw aardgasverbruik gecompenseerd wordt door het aanplanten van bomen. Omdat bomen in staat zijn om CO2 te gebruiken en er zuurstof mee te produceren, wordt uw gasverbruik als het ware geneutraliseerd en heeft het geen invloed op het klimaat. Bosgecompenseerd gas, ook wel CO2-neutraal gas genoemd, is dus geen aparte gassoort die ergens geproduceerd wordt. Uw schadelijke uitstoot wordt simpelweg gecompenseerd. Daadwerkelijk groen gas is bijvoorbeeld gas uit koeienmest of het resultaat van de vergisting van groente-, fruit- en tuinafval. Dit wordt echter nog niet in voldoende hoeveelheden geproduceerd om iedereen in Nederland ervan te kunnen voorzien. Daarom kiezen veel energieleveranciers voor een tussenvorm: CO2 gecompenseerd gas.

Wat is het verschil met regulier (grijs) gas?

Onder grijs gas wordt aardgas verstaan. Dit wordt onder meer in Groningen uit de gasbel bij Slochteren gewonnen, maar ook op grote schaal uit het buitenland geïmporteerd. Dit aardgas is een fossiele brandstof: ontstaan uit de resten van bomen-, planten- en dierenresten. In Nederland zit het meeste gas op twee tot vier kilometer diepte. Aardgas raakt sneller op dan het uit de grond gewonnen kan worden. Hiervoor moet de mensheid op termijn een goede oplossing vinden. Bovendien heeft de verbranding van aardgas CO2-uitstoot tot gevolg, dat door vrijwel alle wetenschappers verantwoordelijk wordt gehouden voor de opwarming van de aarde.

Het verschil tussen bosgecompenseerd gas en ‘grijs’ gas is dat u de negatieve effecten van de CO2-uitstoot compenseert, doordat u er indirect voor zorgt dat de door u uitgestoten CO2 opgenomen zal worden door bomen en planten. U verbruikt dus nog steeds hetzelfde ‘grijze’ aardgas, waarvan de voorraad eindig is.

Wat is het verschil met groen gas?

Het verschil tussen CO2-gecompenseerd gas en groen gas is groot. Het zijn twee totaal verschillende producten. Groen gas wordt namelijk niet gewonnen uit aardgas, maar is gas dat uit duurzame bronnen komt, meestal methaan. Groen gas wordt ook wel biogas genoemd. Bronnen voor groen gas zijn onder meer rioolslib, koeienmest, tuinbouw- en GFT-afval, bladeren en soms zelfs modder. Groen gas wordt altijd uit biologische of organische materialen geproduceerd. Gas mag ‘groen gas’ worden genoemd als het gas op duurzame wijze wordt gemaakt. Het groene gas dat op dit moment geproduceerd wordt, kan gemengd worden met aardgas en op deze manier bij u thuis komen.

Het produceren van echt groen gas gebeurt nog niet op grote schaal, maar de hoeveelheden nemen snel toe. Groen gas is heel duurzaam, maar nog duur om op grote schaal te produceren. In de toekomst kan ons gas in huis 100 procent groen zijn, maar worden ook veel nieuwe en bestaande woningen gasloos. Woningen gaan in dat geval volledig op (duurzame) elektriciteit draaien. Gas zal nog wel lange tijd een rol spelen in Nederlandse huishoudens, maar zal steeds groener gaan worden: de hoeveelheid aardgas wordt minder en de hoeveelheid groen gas juist meer.

Zelf kiezen voor groen gas?

Veel energieleveranciers bieden CO2-gecompenseerd gas aan, maar planten de beloofde bomen niet zelf. Zij kiezen ervoor om speciale certificaten te kopen. Het populairste certificaat is de ‘Verified Emission Reductions’ (VER). Zodra een energieleverancier deze certificaten koopt, financiert deze het planten van bomen door andere organisaties, veelal in het buitenland waar veel ruimte voor nieuwe bossen beschikbaar is. Om u te garanderen dat er ook echt bomen geplant worden, koopt een energieleverancier voldoende certificaten in en mogen zij u bosgecompenseerd gas aanbieden. Leuk om te weten is dat u als particulier deze certificaten ook zelf kunt aanschaffen.

Essent is de eerste energieleverancier waar u eenvoudig kiest voor het groenste energiecontract van Nederland. Essent DubbelGroen is een combinatie van groen gas en stroom van Nederlandse windmolens. Een groot verschil met vroeger, is dat groene energie en groen gas niet duurder meer hoeft te zijn dan grijze energie, dat is opgewekt uit bijvoorbeeld kerncentrales, kolen en aardgas. Het is zelfs mogelijk om puur Nederlandse duurzame energie te kiezen, in combinatie met CO2-gecompenseerd gas. Bekijk de mogelijkheden bij uw energieleverancier en stap ook over naar bosgecompenseerd gas of zelfs groen gas.