Bio-energie opwekken en gebruiken

Wat zijn de bronnen van groene energie? Heeft u deze vraag beantwoord met zon, wind en water? Dat is niet zo vreemd. Dit zijn ook namelijk voor veel mensen de bekendste bronnen van groene energie. Toch hoort biomassa aan dit rijtje te worden toegevoegd, want dit is de grondstof van bio-energie. En bio-energie is een zeer schone en duurzame vorm van energie.

Biomassa: materiaal van organische oorsprong

Om bio-energie te verkrijgen is biomassa nodig. Biomassa bestaat uit diverse materialen die allen van organische oorsprong zijn. Denk hierbij aan groente-, fruit- en tuinafval uit uw eigen gft-bak, laagwaardig hout en afvalsnoeihout, rioolslib, modder, mest en zelfs plantaardige vetten en oliën (zoals oud frituurvet). Zolang het organisch is, is het geschikt om te gebruiken voor het opwekken van bio-energie.

Bio-energie opwekken

Het opwekken van bio-energie uit biomassa kan op drie manieren.

Bio-energie in de groene-energiemarkt

Vervolgens wordt de groene stroom of het biogas gebruikt op de energiemarkt. Wist u dat biomassa voor 100% verantwoordelijk is voor schone brandstof in de auto-industrie? 80% voor groen verwarmen en 50% voor het opwekken van groene stroom. Dat is best een groot aandeel op de markt van groene stroom. Vaak wordt biomassa samen met fossiele brandstoffen gebruikt voor het opwekken van onze huidige energie. Wilt u ook groene stroom of groen gas voor uw woning? Dan kunt u dit aangeven in uw energiecontract. Hiermee draagt u tevens bij aan het verduurzamen van de energie-industrie.