Wat zijn de voordelen van een slimme thermostaat?

Overweegt u een slimme thermostaat of wilt u weten waarom u er verstandig aan doet om voor een slimme thermostaat te kiezen? Er zijn veel redenen om voor deze moderne thermostaat te kiezen. Geniet van meer comfort, een lager gasverbruik en meer. Alles gaat met een slimme thermostaat helemaal automatisch. Met een normale (klok)thermostaat is het vaak lastig om de verwarming precies af te stemmen op uw stook- en leefritme, omdat dit per dag en week verschilt. De unieke aanwezigheidsdetector van de slimme thermostaat zorgt ervoor dat u geen klok of tijden meer hoeft in te stellen en dat het toch altijd lekker warm en comfortabel is in huis.

Slimme thermostaat, ja of nee?

Wel of niet een slimme thermostaat aanschaffen? Een normale thermostaat bestaat vaak alleen uit een draaischijf om de temperatuur te regelen, of heeft een simpele klok die elke week hetzelfde programma uitvoert. Er zijn daarom veel redenen om voor een slimme thermostaat te kiezen ten opzichte van een normale thermostaat. De slimme thermostaat zit boordevol technische snufjes die de thermostaat ook echt slim maken. Zo kan er bijvoorbeeld een lichtsensor in zitten, die automatisch de temperatuur laat dalen zodra het licht een tijdje uit is. En via een bewegingsdetector kan zo'n slimme thermostaat zien of er iemand thuis is of niet. Sommige slimme thermostaten zijn gekoppeld aan uw smartphone en detecteren het wanneer u weer in de buurt van uw huis komt. Dan beginnen ze alvast met het opwarmen van uw woning, zodat u in een aangenaam warm huis thuiskomt.

Slimme thermostaat leert zelf

Uiteraard is het ook mogelijk om via internet zelf de temperatuur in huis te regelen, maar dat hoeft niet. In principe is de slimme thermostaat prima in staat om u en uw stookgedrag snel te leren kennen. Daarna zal de slimme thermostaat ervoor zorgen dat uw gasverbruik geoptimaliseerd wordt, met vaak spectaculaire besparingen op de gaskosten als resultaat. Een besparing op de gasrekening van 15 tot 25 procent is goed haalbaar. Nooit meer thuiskomen in een koud huis, maar altijd aangenaam warm, terwijl u toch veel geld bespaart.

Is er onderzoek gedaan naar de slimme thermostaat?

Zowel Multiscope als netbeheerder Enexis hebben onderzoek gedaan naar de slimme thermostaat. Uit het onderzoek van Multiscope blijkt dat maar liefst 600.000 huishoudens zo’n thermostaat hebben. Zo’n 39 % van de ondervraagden gaf aan dat gemak en comfort de belangrijkste redenen zijn om te kiezen voor een slimme thermostaat. Daarnaast speelt ook een lager energieverbruik een rol, de overige veel voorkomende redenen zijn namelijk: inzicht in verbruik en uitgaven (33 %), controle over het energieverbruik (28%) en kostenbesparing (27%).

Voor zijn onderzoek rustte netbeheerder Enexis 900 huishoudens uit met een slimme thermostaat en met slimme stekkers. Slimme stekkers zijn tussenstekkers die ervoor zorgen dat apparaten vanzelf uitgaan. De slimme thermostaat werd geprogrammeerd volgens het dag-en-nachtritme van de bewoners van het huis. Vervolgens hield men dagelijks het energieverbruik in de gaten. Ook de stekkers werden met veel enthousiasme gebruikt in huis. Het verbruik hiervan werd maandelijks gecheckt. Doordat de bewoners meer inzicht kregen in hun energieverbruik, konden zij ook actief bezig zijn met besparen. Dat leverde gemiddeld een besparing van 15% op.

Ook GfK heeft onderzoek gedaan, het resultaat ziet u hieronder.
Nest thermostaat maakt energie besparen vanzelfsprekend en automatisch

De werking van slimme thermostaten verschilt per merk. Bij Essent kun u nu kiezen voor de Nest Learning Thermostat™, een slimme thermostaat met veel bijzondere en nieuwe functies, die tot een aantal jaren geleden niet voor mogelijk werden gehouden. U bespaart niet alleen veel op uw gasrekening, maar uw leven wordt een stuk gemakkelijker en het comfort in huis neemt toe. De Nest thermostaat werkt als volgt:

Hoeveel energie kunt u besparen?

Voor wie is een slimme thermostaat zinvol?

Iedereen met centrale verwarming kan een slimme thermostaat gebruiken. Het merendeel van Nederland kan er dus gebruik van maken, maar is dit ook handig? Een slimme thermostaat is vooral handig voor mensen die zich in het volgende herkennen: