De slimme thermostaat is populair en sterk in opkomst. Niet voor niets, want een slimme thermostaat geeft meer comfort in huis en zorgt ook voor een lager energieverbruik. De Nest Learning Thermostat™ is zo’n slimme thermostaat. Wat zijn precies de voordelen en nieuwe mogelijkheden van deze bijzondere thermostaat ten opzichte van andere (slimme) thermostaten?

Wat is een slimme thermostaat?

Met een slimme thermostaat kunt u veel energie besparen, en daarmee uw energierekening aanzienlijk verlagen. Niet alleen gas, maar ook uw eigen energie. Een aanzienlijk deel van de verwarming in huis wordt met een slimme thermostaat namelijk geautomatiseerd, zonder dat u zelf iets handmatig hoeft in te stellen. De slimme thermostaat is namelijk zelflerend en past zichzelf volledig en compleet automatisch aan op uw gedrag en leefstijl (en die van eventuele gezinsleden of huisgenoten).

Slimme thermostaat vergelijken

Om een goede keuze te kunnen maken voor een geschikte thermostaat is het belangrijk om verschillende slimme thermostaten onderling te vergelijken. Kijk daarbij naar alle functies en mogelijkheden die de slimme thermostaat in kwestie biedt. De belangrijkste eigenschappen en unieke mogelijkheden van een slimme thermostaat ten opzichte van een normale thermostaat zijn:

  • zelflerend vermogen
  • bewegingsdetector
  • lichtdetector
  • luchtvochtigheidsmeter
  • houdt rekening met het weer
  • geo-fencing mogelijk
  • kan gekoppeld worden aan andere apparaten in huis
  • fraai ontwerp
  • gemakkelijk te installeren 

Zelflerend vermogen betekent dat de slimme thermostaat zich aanpast aan uw gedrag en leefstijl. Als de slimme thermostaat een bewegingsdetector of lichtsensor heeft, dan kan de verwarming automatisch uitschakelen als u niet langer in de ruimte bent waar de slimme thermostaat hangt. Een slimme thermostaat zoals de Nest thermostaat kan zelfs bewegingen van mensen en huisdieren onderscheiden.

Ook het zogenaamde geo-fencing is een bijzondere functie. Dit betekent dat de slimme thermostaat gekoppeld kan worden aan de locatie van uw smartphone en die van uw huisgenoten. Bent u bijvoorbeeld onderweg naar huis en komt u in de buurt van uw woonplaats? Dan gaat de verwarming automatisch aan. De thermostaat kijkt daarvoor naar de locatie van alle smartphones in het huishouden en kan daardoor bepalen of iedereen van huis is of juist weer in de buurt komt. Zo kan de thermostaat de verwarming uitschakelen, of juist alvast hoger zetten. Natuurlijk kunt u de temperatuur ook altijd handmatig instellen via de slimme thermostaat aan de muur of direct via uw smartphone, zodat u altijd de controle houdt.

Beste slimme thermostaat

De beste slimme thermostaat is een thermostaat die alle mogelijke hierboven beschreven functies combineert in één fraai vormgegeven apparaat, dat tevens gemakkelijk te bedienen en te koppelen is met smartphones, tablets en andere apparaten. De Nest thermostaat is een voorbeeld van een slimme thermostaat waarin alle mogelijkheden benut worden. Daarmee onderscheidt de Nest zich als totaaloplossing van andere slimme thermostaten, die vaak maar een aantal van deze eigenschappen bezitten.

Hoeveel energie bespaart u met de Nest thermostaat?

Alle functies van de Nest thermostaat kunnen een besparing op de gaskosten realiseren tot wel 20 procent of meer. Mensen die gewend zijn de verwarming gewoon aan te zetten en verder niet zo te letten op hun energieverbruik kunnen het meest besparen. Afhankelijk van het soort woning en de samenstelling van het huishouden loopt de financiële besparing op tot wel honderden euro’s per jaar. Daarmee verdient de Nest thermostaat zichzelf eenvoudig terug.

Ook bespaart u doordat u een beter inzicht in uw energieverbruik krijgt. De slimme thermostaat kan mooie en duidelijke grafieken maken, waardoor u precies weet wanneer u veel energie verbruikt, waardoor het weer gemakkelijker wordt om aanpassingen in uw gedrag te realiseren.