Slimme producten maken op zichzelf al veel mogelijk, maar de voordelen van een smart home komen nog meer naar voren als u uw smart home producten met elkaar laat samenwerken. Net zoals u zelf met uw slimme producten communiceert via een app gebruikt u een smart home hub om ze met elkaar te verbinden. Zo regelt u bijvoorbeeld dat als u thuiskomt niet alleen de deur automatisch opengaat, maar ook het licht aanspringt en de verwarming een graadje hoger gaat.

Wat is een smart home hub?

Het Engelse woord 'hub' betekent spil, het middelpunt waar alles om draait. Een smart home hub is een soort centrale die alle slimme producten in uw smart home in staat stelt met elkaar te "praten". U verbindt elk smart home product apart met uw smart home hub. Vervolgens zorgt de smart home hub ervoor dat de smart home producten met elkaar kunnen communiceren.

Waarom is het handig als apparaten met elkaar praten?

Een smart home hub is nodig als u slimme apparaten met elkaar wilt laten samenwerken. Misschien vindt u het genoeg als u uw slimme verlichting op afstand kunt bedienen. Maar als u de slimme verlichting via een smart home hub koppelt aan een slaaptracker, kunt u wakker worden met precies de verlichting die u prettig vindt. Een bewegingssensor kan via een smart home hub samenwerken met een slimme buitenlamp om u bij te lichten als u in het donker thuiskomt. Dezelfde bewegingssensor kan via een smart home hub bijvoorbeeld ook een slimme camera activeren en een waarschuwing naar uw tablet sturen als er activiteit rondom uw huis is op een ongebruikelijk tijdstip.

Tips om op te letten als u een smart hub koopt

Er zijn verschillende soorten smart home hubs. Omdat er zoveel mogelijkheden zijn, is het verstandig even stil te staan bij de volgende vragen:

  • Hoe wilt u uw smart home bedienen? Met voice control doet u bijvoorbeeld de lampen aan met een gesproken opdracht. Niet iedere smart home hub biedt deze mogelijkheid. Wilt u uw smart home bedienen met een app, dan zit u met bijna elke smart home hub goed.
  • Met wat voor tablet wilt u uw smart home hub laten samenwerken? De meeste smart home hubs werken goed samen met iOS en Android, maar Windows-tablets vormen voor sommige smart home hubs een probleem.
  • Hoe moet uw smart home verbinding maken met uw slimme producten (uw eigen Internet of Things)? Denk daarbij ook aan de slimme producten die u in de toekomst wilt kopen. In veel gevallen is Wi-Fi de handigste keuze. Ook Bluetooth is een gangbare techniek om slimme apparaten draadloos op een smart home hub aan te sluiten. Gebruiken uw slimme producten uiteenlopende verbindingstechnieken, kies dan een smart home hub die elk van die technieken aankan.
  • Gaat u verbouwen? Overweeg dan om een bedraad netwerk (Ethernet) aan te leggen. Bedrade verbindingen zijn betrouwbaarder. Draadloze verbindingen hebben soms last van storingen, bijvoorbeeld door storing van het netwerk van de buren.
  • Welk protocol hebt u nodig? Het protocol is de "taal" die de slimme producten spreken. Gangbare protocollen zijn Z-Wave, ZigBee en Thread. Laat u informeren over de voor- en nadelen van elk protocol. Kies bij twijfel Z-Wave, want dit protocol wordt het meest gebruikt.