Een smart home kan op allerlei manieren iets aan uw leven toevoegen. Zo verhoogt u met slimme verwarming het comfort in huis en zorgt u met slimme verlichting voor extra sfeer. Een andere interessante toepassing van slimme producten is smart home beveiliging.

Wat is smart home beveiliging?

Smart home beveiliging betekent dat uw smart home u beschermt tegen gevaar. Dat doet u al heel eenvoudig door tijdens uw afwezigheid de slimme verlichting aan en uit te laten gaan. Dan lijkt het alsof u thuis bent en dat schrikt inbrekers af. Andere smart producten voor de beveiliging van uw woning:

  • Met smart outdoor camera's ziet u op afstand wat zich rondom uw huis afspeelt.
  • Met smart indoor camera's ziet u op afstand of thuis alles goed gaat met de kinderen en de huisdieren.
  • Een slimme deurbel waarschuwt u als de bijbehorende bewegingssensor vaststelt dat iemand uw voordeur nadert. U ziet de persoon op uw tablet en u kunt met hem of haar praten.
  • Een slim deurslot maakt u open met een gewone sleutel of vanaf uw smart phone / tablet. Dat laatste is handig als u uw zoon of dochter wilt binnenlaten terwijl u zelf niet thuis bent.
  • Een slimme rookmelder geeft net als een gewone melder een waarschuwing als er rook in huis is, maar werkt ook met andere slimme apparaten samen. Zo is het mogelijk om bij rookontwikkeling automatisch alle lichten in huis aan te doen en de cv-ketel uit te schakelen.

Is smart home beveiliging de prijs waard?

Slimme producten zijn over het algemeen duurder dan hun traditionele tegenhangers. Er zijn slimme deurbellen van honderden tot zelfs duizenden euro's. Maar voor dat geld krijgt u ook veel meer dan een simpel apparaatje dat klingelt als iemand erop drukt. Een slimme deurbel vergroot ook uw veiligheid.

Hetzelfde geldt voor een slimme koolmonoxide- of rookmelder. Door verschillende smart home producten met elkaar te laten samenwerken, verhoogt u de veiligheid tot een niveau dat met traditionele middelen niet haalbaar is. Smart home beveiliging is daarnaast ook handigen gemakkelijk. Denk aan de slimme camera in combinatie met het slimme deurslot zodat u kunt zien wie er voor de deur staat voordat u beslist of u op afstand wilt opendoen. In de toekomst zullen slimme camera's in staat zijn om gezichten te herkennen. Het beveiligingssysteem kan dan 's nachts een sirene laten afgaan als er een onbekende voor de deur staat maar uw tienerdochter na een feestje in alle rust binnenlaten.