De slaapkamer hoeft overdag niet verwarmd te worden, maar de huiskamer wel. En wellicht wilt u op uw thuiskantoor op zolder ook dat het automatisch lekker warm is wanneer u daar aanwezig bent, terwijl het er koel mag zijn wanneer u er niet bent. Met de Nest Learning Thermostat™ is het mogelijk om verschillende kamers of zones van het huis onafhankelijk van elkaar te verwarmen. U heeft alleen een cv-ketel nodig met een zonesysteem en meerdere Nest thermostaten en Heat Links.

Wat is een zonesysteem?

Een cv-ketel met een zonesysteem kan kamers of zones van uw huis afzonderlijk van elkaar verwarmen. Zo kunt u bijvoorbeeld de woonkamer wel van verwarming voorzien, maar de slaapkamer niet. Het is een energiebesparend systeem, omdat u niet het gehele huis hoeft te verwarmen. Een zonesysteem bestaat uit één verwarmingssysteem met meerdere thermostaten. De thermostaten zijn over het huis verdeeld en stuk voor stuk aangesloten op de cv-ketel met zonesysteem. Wilt u een warme woonkeuken? Dan draait u daar de thermostaat hoger, terwijl de badkamer, zolder of ander vertrek koeler blijft.

Nest thermostaat en zonesysteem

De derde generatie van de Nest thermostaat werkt moeiteloos samen met een cv-ketel met zonesysteem. Echter heeft u dan wel voor iedere zone of kamer een eigen Nest thermostaat nodig om het systeem efficiënt te laten werken. Iedere Nest thermostaat leert vervolgens weer de gewoontes van het gebruik van de kamer. Zo kan de thermostaat in de wintermaanden de slaapkamer een beetje warmer maken in de avonduren, terwijl deze overdag de temperatuur verlaagt. Programmeer iedere Nest thermostaat per zone op zijn eigen manier en deze zorgt ervoor dat iedere zone op zich van verwarming wordt voorzien.

Tips om op te letten

U weet zeker dat u een verwarmingszonesysteem heeft wanneer:

  • er meerdere radiatoren of vloerverwarmingssystemen in huis zijn
  • er meerdere thermostaten in huis aanwezig zijn

De Nest thermostaat werkt moeiteloos samen met cv-ketels met zonesysteem, maar niet met elektrische radiatoren of elektrische vloerverwarming. Sluit meerdere Nest thermostaten met heat links aan op het zonesysteem en u bedient moeiteloos met een en dezelfde app de thermostaten in huis.

Efficiënt verwarmen is energie besparen

Niet alle kamers hoeven evenredig verwarmd te worden in huis. Het is een investering, maar u gaat met meerdere Nest thermostaten zeker geld besparen. Door in iedere kamer of zone van het huis (daar waar uiteraard nodig is) een Nest thermostaat te gebruiken gaat u efficiënt met het verwarmen van uw woning om. U verspilt geen warmte, want u hoeft geen kamers te verwarmen waar op dat moment niemand aanwezig is.