Besparen slimme boilers energie? Dat zoeken we uit! Volta Limburg en Itho Daalderop, producent van de Green Energy Smartboiler, hebben eind november de eerste slimme boilers geplaatst. Ondertussen doen al 25 huishoudens mee aan onze test.

Wat testen we nou met slimme boilers?

We testen of een slimme boiler echt energie bespaart én bijdraagt aan een duurzaam energielandschap. De slimme boiler warmt namelijk het water in de boiler automatisch op als er een overschot aan zonne- en windenergie op het elektriciteitsnet is. Door dit slimme opwarmen denken we dat elektriciteit efficiënter benut kan worden. Met als voordeel dat je als huishouden geld bespaart op je energierekening en voor ons dat we vraag en aanbod van elektriciteit beter op elkaar af kunnen stemmen.

Hoe werkt een slimme boiler?

Een normale boiler gebruikt elektriciteit om water te verwarmen en op te slaan als het nodig is. Een slimme boiler warmt het water op als er een energieoverschot is, bijvoorbeeld wanneer de zon schijnt of de wind waait. Met zo’n slimme boiler bespaar je dus energie omdat je die energie-overschotten anders niet gebruikt. We testen nu of dat ook echt zo is. Dat zou namelijk mooi zijn, want zo verliezen we geen duurzame energie.

Nog een voordeel is dat de boiler zelflerend is. Jo Houbiers, manager innovatie bij Volta Limburg: “De boiler voorspelt wanneer de gebruiker warm water nodig heeft en hierdoor niet onnodig opwarmt. Omdat er zo minder stilstandsverliezen in de boiler zijn, levert dit een energiebesparing op. In vergelijking met een normale elektrische boiler verwachten we een energiebesparing van 10 tot 12 procent.”

Steeds meer energie dankzij de zon en wind

In Nederland wekken we steeds meer stroom op uit zon en wind. Dat is hartstikke mooi, maar zorgt wel voor nieuwe uitdagingen. Stella Brenninkmeijer, Director Marketing Development & Digital bij Essent: “Op een zonnige of windrijke dag wordt er overdag veel stroom opgewekt en is het aanbod van stroom soms groter dan de vraag. Door het gebruik van onze elektrische apparaten aan te passen, stemmen we vraag en aanbod beter op elkaar af. Hierdoor gebruiken we elektriciteit efficiënter, waardoor minder energie verloren gaat. Steeds slimmere apparaten in ons huis zorgen ervoor dat we dit kunnen, zonder dat we dit zelf doorhebben. Aan het einde van de proef van zes maanden, bekijken we de resultaten van het automatisch aansturen van de slimme boiler en hebben we inzicht in de besparingsmogelijkheden. Dan hebben we ook in kaart hoeveel je hiermee kunt besparen op je energierekening.” Dus nog even afwachten, maar dan weet je of slimme boilers energie besparen.