Er wordt veel gesproken over de slimme thermostaat. Maar wat is het eigenlijk? Waarom is deze thermostaat zo slim? En wat is een modulerende thermostaat? Daarnaast wordt er veel gesproken over het samenwerken van de slimme thermostaat met OpenTherm. Maar wat is dat nu precies? Deze vragen beantwoorden we voor u in dit artikel, zodat u ook met de Nest Learning Thermostat™ energie kan besparen.

Slimme en modulerende thermostaat

Een modulerende thermostaat is niet hetzelfde als een slimme thermostaat. Modulerend wil zeggen dat de ketel niet alleen aan of uit gaat, maar dat er bepaald wordt hoeveel warmte er gebruikt moet worden. Slim wil zeggen dat er op de thuissituatie wordt gereageerd. Een slimme thermostaat kan zorgen dat de cv-ketel veel of weinig gas geeft en dat er dus gemoduleerd wordt. Dat houdt in dat de thermostaat zelf de verwarming aanstuurt en de temperatuur in huis regelt. Deze thermostaat staat in verbinding met de cv-ketel en geeft aan wanneer en hoe hard de brander aan de slag moet om het huis te verwarmen of juist moet stoppen, omdat u het huis verlaat. De slimme thermostaat kan ook informatie ontvangen vanuit de ketel. Zo geeft de ketel bijvoorbeeld aan hoe lang het duurt voordat de verwarming op temperatuur is.

De slimme thermostaat programmeren

Uiteraard moet u de slimme thermostaat een handje helpen, want het reguleert de warmte niet zomaar. U kunt de thermostaat instellen bijvoorbeeld via een touchscreen of mobiele app. Zo geeft u aan wat de basistemperatuur in huis moet zijn in de nacht of als u niet thuis bent. Ook stelt u zelf in wat de maximumtemperatuur op koude dagen moet zijn. Vaak kunt u de slimme thermostaat op afstand bedienen door middel van software op de computer of een app op uw tablet of smartphone.

Wat is OpenTherm?

Wanneer een cv-ketel is voorzien van OpenTherm-technologie, dan kan deze met een thermostaat die van dezelfde technologie gebruik maakt modulerend bestuurd worden. Dit betekent dat de ketel niet alleen aan/uit geschakeld wordt, maar dat ook geregeld wordt of de ketel meer of minder warmte produceert. Stel uw cv-ketel heeft geen OpenTherm, dan kan de modulerende thermostaat geen informatie sturen naar of ontvangen van de cv-ketel. Wanneer uw cv-ketel OpenTherm communicatie toestaat, dan is deze voorzien van het OpenTherm® logo. Dit geldt ook voor de thermostaat met OpenTherm-technologie.

Tweedraads thermostaatkabel

Om de modulerende thermostaat en de cv-ketel met OpenTherm met elkaar te verbinden wordt een tweedraads thermostaatkabel gebruikt. Deze is nodig om informatie van en naar de ketel of thermostaat te sturen. Zo kunt u uw woning energiezuinig en vooral optimaal verwarmen.

De Nest thermostaat

De Nest thermostaat is een slimme thermostaat die u helemaal zelf programmeert. Dankzij bewegingssensoren leert de Nest thermostaat ook meer over uw gewoontes. Zo kan het apparaat ‘zien’ dat u thuis bent, maar ook dat u al een tijdje uit huis bent. Wanneer de sensoren geen beweging registreren, schakelt automatisch de verwarming uit. Komt u binnen, dan schakelt de verwarming aan. Dat is best slim. Ook ‘praat’ de thermostaat met de cv-ketel. Het krijgt een seintje van de ketel hoe lang het duurt voordat de verwarming op temperatuur is en geeft dit dan vervolgens weer aan u door. Met andere woorden, de slimme thermostaat werkt samen met uw cv-ketel en uw verwarmingssysteem, wat bijdraagt aan het comfort in huis.

Nest thermostaat & OpenTherm

De derde generatie van de Nest thermostaat werkt samen met alle cv-ketels, dus ook met cv-ketels die gebruikmaken van OpenTherm. Zo kunt u ook voor uw OpenTherm cv-ketel gebruikmaken van deze modulerende, slimme thermostaat voor een heerlijk verwarmd huis volgens uw eigen leefpatroon.