Een slimme thermostaat heeft veel voordelen ten opzichte van een normale thermostaat en werkt goed samen met diverse soorten verwarming, zoals vloerverwarming en radiatoren. Maar hoe werkt de Nest Learning Thermostat ™ in combinatie met verschillende energiebronnen zoals gas en elektriciteit, en voor welke soorten verwarming is de Nest thermostaat geschikt? In Nederland bestaan verschillende soorten verwarmingssystemen. Als u een eigen cv-ketel heeft, is de plaatsing van een Nest thermostaat bijna altijd mogelijk, maar wat als u bijvoorbeeld vloerverwarming, blok- of stadsverwarming heeft?

Slimme thermostaat vloerverwarming

Werkt de Nest thermostaat met vloerverwarming? Als u een vloerverwarmingssysteem hebt dat warm water gebruikt om de vloer te verwarmen, dan is het gebruiken van de Nest thermostaat met vloerverwarming in de meeste gevallen mogelijk. Een slimme thermostaat met vloerverwarming gebruiken met een systeem dat werkt op basis van elektriciteit om te verwarmen is meestal niet mogelijk. Ook hier geldt: neem contact op met Nest of de leverancier van uw verwarmingssysteem voor meer informatie.

Slimme thermostaat stadsverwarming

Meer dan een half miljoen Nederlandse huishoudens heeft thuis stadsverwarming of blokverwarming. In deze gevallen staat er in het huishouden geen cv-ketel, maar wordt warm water voor de verwarming vanuit een centraal systeem via goed geïsoleerde buizen naar uw huis vervoerd. Dit heet een collectief systeem. Een veelgestelde vraag is of een slimme thermostaat met stadsverwarming ook werkt. In dit geval is het afhankelijk van de situatie bij u thuis. Het is namelijk over het algemeen wel mogelijk om een slimme thermostaat voor stadsverwarming te plaatsen als uw verwarmingssysteem werkt met een thermostaat waarmee u zelf de temperatuur regelt.

Stadsverwarmingssystemen en andere collectieve verwarmingssystemen die een zogenaamde ‘toegankelijke individuele elektriciteitsklep’ hebben, kunnen samenwerken met de Nest thermostaat. Omdat dit enige technische kennis vereist, is het verstandig om contact op te nemen met Nest en de leverancier van uw verwarmingssysteem en te vragen naar deze individuele elektriciteitsklep, of uw producthandleiding erbij te pakken. Enig vooronderzoek is bij stadsverwarming dus wel vereist, maar bellen met experts levert altijd een goed antwoord over de mogelijkheden op.

Slimme thermostaat zonnepanelen

Hoewel de slimme thermostaat vooral bedoeld is om uw cv-ketel (die gas verbruikt) te bedienen, kunnen sommige slimme thermostaten ook de opbrengst van zonnepanelen laten zien. Zo wordt de slimme thermostaat een echte energiemanager in huis en een centraal punt om uw verbruik in te zien. Uw zonnepanelen doen echter helemaal stil hun werk, zonder dat u daar iets voor hoeft in te stellen via uw slimme thermostaat.

Slimme thermostaat luchtverwarming

De slimme thermostaat kan in bepaalde gevallen ook werken met luchtverwarming. Afhankelijk van het merk en type slimme thermostaat. Informeer bij uw luchtverwarmingsleverancier of de klantenservice van Nest.