De Nest Learning Thermostat™ is zelflerend. Hoe gaat dat in zijn werk? Wat doet de Nest thermostaat als u geen vast ritme hebt? U leest er hier alles over.

Wat is een zelflerende thermostaat?

Een zelflerende thermostaat onthoudt wanneer u hem hoger of lager zet. Na verloop van tijd neemt hij uw dagritme over. Enkele voorbeelden:

  • U staat elke ochtend rond dezelfde tijd op. De zelflerende thermostaat ontdekt dat u altijd rond die tijd de temperatuur een paar graden hoger instelt. Na een paar dagen hoeft u dat niet meer doen. Het huis is al lekker warm als u opstaat.
  • U gaat elke avond rond dezelfde tijd slapen. De Nest thermostaat merkt met zijn bewegingssensor dat er dan niemand meer in de woonkamer is. Voortaan schakelt hij automatisch op het juiste moment over naar de nachtstand.
  • U gaat elke vrijdagavond uit en komt dan laat thuis. De Nest thermostaat zorgt dat het huis op vrijdagavond laat nog warm is. Op de andere dagen zet hij de verwarming al eerder lager. 

Werkt een zelflerende thermostaat ook zonder vast ritme?

Ook al willen we het niet altijd toegeven, mensen zijn gewoontedieren. Er zit altijd wel een of andere regelmaat in de tijden waarop u weggaat en thuiskomt. Alleen als u de Nest thermostaat nog maar net in huis hebt, kan hij zich nog wel eens vergissen. Stel, u gaat op een dinsdagavond naar het theater. De zelflerende thermostaat 'weet' dan niet of u elke dag naar het theater gaat, elke dinsdag, of vrijwel nooit. Na een paar weken is dat geen probleem meer. De Nest thermostaat ziet dan duidelijk het verschil tussen uw vaste patronen en de uitzonderingen.