Wil je voor de winter nog je huis aanpakken? Grote klussen zoals het isoleren van je dak, muren en vloeren heeft een expert binnen 1 dag gepiept. Maar er zijn genoeg plekken in huis waar je zelf aan de slag kunt. Zo gedaan en je merkt direct het verschil. Komend weekend nog een half uurtje over?

Tip #1 Pak je verwarmingsbuizen in

Verwarmingsbuizen lopen door je hele huis en verliezen warmte waar je het niet wil. Denk maar eens aan de zolder of kruipruimte. De cv-ketel moet dan harder werken om je woonkamer toch lekker warm te krijgen. Zonde van de energie! Koop kant-en-klare schuimbuizen bij de bouwmarkt om de leidingen lekker in te pakken. Met elke meter buis bespaar je 3 m³ gas per jaar. Elk jaar opnieuw. Lastig? Gelukkig niet, lees meer over het isoleren van verwarmingsbuizen.

Let op: isoleer niet de drinkwaterleidingen. Anders vergroot je de kans op Legionella.

Tip #2 Plak radiatorfolie achter je verwarming

Staat je verwarming voor een buitenmuur of raam? Dan verlies je veel warmte, die gaat namelijk direct naar buiten. Een briljante tip is om radiatorfolie erachter te plakken Het is niet duur én ook nog supersimpel om zelf te doen. Daarna zie je er niks meer van. Maar je bespaart wel mooi 10 m³ gas per jaar met elke vierkante meter folie die je plakt. Lees meer over radiatorfolie

Tip #3 Rondje huis! Check vooral je buitendeuren en ramen

Zit je net lekker te lezen, voel je alweer een zuchtje tocht langskomen. Brrrr…de verwarming hoger zetten, helpt dan niet. Even een rondje door het huis om naden en kieren te checken wel. Je voelt meestal wel of het tocht. Twijfel je? Blaas dan talkpoeder tegen het kozijn. Zie je het poeder nu ook aan de binnenkant? Dan heb je een tochtplek te pakken. Kitten is niet zo lastig, even oefenen en gewoon doen. Of natuurlijk tochtstrips langs de deurposten. Zo blijft de deur goed sluiten zonder dat er tocht langskomt. Plaats aan de kant waar de deur of het raam draait zelfklevend tochtband. Dit knip je op maat en plak je makkelijk tussen het kozijn en de post.

Let op: Laat de kieren onder je binnendeuren open voor een goede luchtomloop en stop ventilatieopeningen niet dicht. Je moet natuurlijk wel genoeg verse lucht binnenkrijgen.

Tip #4 Borstel voor de brievenbus

Zit je brievenbus in de voordeur? Dan is een afdekplaat met een borstel dé oplossing tegen tocht. Voor nog geen 5 euro heb je er al een.

Tip #5 Meer dan alleen gezellig: gordijnen

Oké, dit is niet echt een klusje van een half uurtje maar het levert je wel wat op. Zoek gordijnen uit met een lekker dik stofje. Wordt het donker? Gordijnen dicht! Zo hou je de warmte mooi binnen. 

Isoleren ook goed voor de zomer

Deze tips helpen je niet alleen in de winter. ’s Zomers is het ook fijn als de warmte niet door de naden of kieren van je huis binnenglipt. Zo krijg je thuis altijd een temperatuur.

Meer weten over isolatie? Doe de check of vraag een gratis adviesgesprek.