Energie besparen, dat willen we allemaal. Wanneer we de uitstoot van CO2 beperken is dat goed voor het milieu. Maar dat niet alleen: energie besparen zorgt voor een lagere energierekening. Isolatie houdt in de zomer de hitte buiten. In de winter krijgt de warmte geen kans om te ontsnappen. Naast dakisolatie, spouwmuurisolatie en vloerisolatie is het ook belangrijk te letten op naden, kieren en radiatoren. 

Woning isoleren: ja of nee?

Het isoleren van uw woning is een slimme investering. De kosten verdienen zich al snel terug. Of uw huis geïsoleerd kan worden, hangt vooral af van het bouwjaar. Grofweg kunnen we stellen dat dakisolatie mogelijk is bij huizen die vóór 1980 gebouwd zijn. Spouwmuurisolatie is doorgaans mogelijk bij woningen met een bouwjaar tussen de 1930 en 1980. Vloerisolatie is meestal mogelijk als uw huis gebouwd is vóór 1995. Woningen die ná 1995 gebouwd zijn, zijn normaal gesproken goed geïsoleerd tijdens de bouw van de woning. Toch kunnen ook nieuwere huizen wel eens een isolatie-update gebruiken. Wat voor uw woning van toepassing is, verschilt van huis tot huis. Wilt u een energiezuinige woning, dan is isolatie een logische eerste stap. 

Isoleren van ramen en deuren

Tocht kan het huis binnen komen via naden of kieren, voornamelijk bij ramen en deuren. Kitranden slijten op den duur en een houten deur kan krimpen onder invloed van het weer. Zo kan de warmte van de verwarming uw huis verlaten. Zonde van de energie!

Met een flexibele tochtband of tochtstrip zijn naden en kieren gemakkelijk te dichten. Met een kitpistool kunt u oude kitranden vernieuwen. Hierdoor ervaart u minder tocht én blijft de warmte binnen. Zo hoeft uw verwarming minder hard te stoken om uw huis lekker warm te houden.

Isoleer de radiator

De radiatoren in uw woning geven warmte af in de richting van de kamer, maar ook richting de muur. Dat is zonde, want deze warmte kan via de muur de woning verlaten. Hoe beter de muren geïsoleerd zijn, hoe minder warmte via de muur zal ontsnappen. Radiatorfolie zorgt voor extra isolatie achter de radiatoren. 

Zolder isoleren, kelder isoleren of de kruipruimte isoleren

Zolders, kelders en souterrains zijn niet altijd goed geïsoleerd. Omdat warmte stijgt, is het isoleren van de zolder een slim idee. Dat geldt ook voor de kelder en de kruipruimte: op deze plekken kan juist koude lucht het huis binnendringen.