Als je huis niet is geïsoleerd, verdwijnt de warmte zo naar buiten. Zonde. Met goede isolatie bespaar je tot wel 30% op je gasverbruik. Goed voor het milieu én goed voor je geld. Isolatie is de beste manier om te besparen. Met hulp van de nieuwste berekeningen van Milieu Centraal even alle cijfers op een rij! 

Vloer isoleren: elk jaar bespaar je gemiddeld € 220

Gemiddeld kost het isoleren van een vloer zo’n € 1.800. Daarna verbruik je minder gas en dat scheelt gemiddeld € 220 op de energierekening. Elk jaar opnieuw. Zo krijg je een hogere opbrengst dan wanneer je het geld spaart. Gemiddeld binnen 9 jaar terugverdiend.

Vloerisolatie na 15 jaar

Dak isoleren: elk jaar bespaar je gemiddeld € 700

Gemiddeld kost het isoleren van een dak zo’n € 5.200. Ook dan verbruik je minder gas. Dat scheelt gemiddeld € 700 op de energierekening. Deze klus kost je het meeste maar levert je ook het meeste op. Gemiddeld binnen 8 jaar terugverdiend.

Dakisolatie na 15 jaar

 Spouwmuur: elk jaar bespaar je gemiddeld € 600

Gemiddeld kost het isoleren van de spouwmuren zo’n € 2.100. Je verbruikt minder gas en dat scheelt gemiddeld € 600 op de energierekening. Elk jaar opnieuw. Deze vorm van isolatie levert je ook het snelst het meeste op. Namelijk gemiddeld al binnen 4 jaar terugverdiend.  

Spouwmuurisolatie na 15 jaar

Hoe komen we aan deze bedragen?

Het bespaarbedrag en de kosten berekenen we met het gemiddelde gasverbruik en een gasprijs van € 0,63 per kubieke meter. We gaan uit van een gemiddelde eengezinswoning met 3 bewoners met HR-combiketel. Natuurlijk is dit huis nog niet geïsoleerd. Wat je echt bespaart, hangt af van je gasverbruik en type woning.

Hoe vergelijkt Milieu Centraal de opbrengsten? 

Het is soms lastig om direct te zien wat je bespaart met een klus zoals isolatie. Daarom heeft Milieu Centraal de Standaard Rekenmethode Rendementen ontwikkeld. Een begrijpelijke berekening waarmee je de kosten en opbrengsten helder kunt inschatten. De berekening gaat in drie stappen:

  • Eerst zet Milieu Centraal de basiscijfers op een rij: aanschafkosten, onderhoudskosten, looptijd, levensduur, gemiddelde energiebesparingen over de looptijd, huidige energieprijs en verwachte energieprijsstijging over de levensduur en de spaarrente.
  • Dan berekent Milieu Centraal de opbrengst van de investering over de looptijd. Ze rekenen onderhoudskosten en de totale kostenbesparing inclusief de deposito spaarrente van jaar op jaar mee.
  • Met de voor spaarrekeningen gebruikelijke ‘rente op rente’ (het zogenaamde samengesteld interest) berekent Milieu Centraal vervolgens het rendementspercentage. Dit is direct vergelijkbaar met een spaarrente. In een wiskundige formule ziet dit er zo uit: [jaarlijks rendement] = (opbrengst / aanschafkosten) (tot de macht (1 / looptijd)) -1

Bron: Milieu Centraal

Ook besparen? Doe de isolatiecheck

Onze isolatiespecialisten weten precies wat elk huis nodig heeft. Het isoleren zelf is vaak binnen een dag gedaan. Vakkundig en zonder rommel. Doe de check en kijk wat jij bespaart met isoleren.

Doe de isolatiecheck