Wil je graag je energierekening verlagen? Dan doe je er goed aan om je huis energiezuinig te maken. Dit kan met bijvoorbeeld isolatie, een warmtepomp, zonnepanelen of isolatieglas. Maar waar begin je? Het isoleren van je huis is een goede eerste stap. Je bespaart op je energierekening én het klimaat in je woning is comfortabel. We vertellen je er meer over. 

De isolatie van woningen in Nederland 

Nog niet alle woningen in Nederland zijn goed geïsoleerd. Dit geldt voor maar liefst 3 van de 4 woningen in Nederland (bron: Milieu Centraal). Toch begint het besparen van energie bij isolatie. Met woningisolatie bespaar je veel meer energie dan met andere elektrische apparaten, zoals verlichting. Dat komt omdat verwarming de grootste kostenpost is op je energierekening. Ongeveer de helft van je energierekening bestaat uit verwarmingskosten.

Energie besparen met isolatie

Over het algemeen zijn nieuwere woningen beter geïsoleerd dan de wat oudere huizen. Vaak hebben huizen van na het jaar 2000 isolatie en HR++ glas. Oudere huizen hebben meestal minder of slechts gedeeltelijke isolatie. Goed geïsoleerde woningen houden de warmte binnenshuis. Daarom hoeft de verwarming minder hard te werken. Een goed geïsoleerde eengezinswoning heeft ongeveer 600m3 gas nodig om het huis te verwarmen. Ter vergelijking: een eengezinswoning zonder isolatie verbruikt 3300 m3. De isolatie levert in dit geval een flinke besparing op.

Een warmtepomp en isolatie

Stap je over op duurzame verwarmingsoplossingen, zoals een warmtepomp? Dan is goede isolatie essentieel. Een warmtepomp moet te hard werken om jouw woning warm te krijgen, als deze niet goed geïsoleerd is. De verwarmde lucht kan dan snel de woning verlaten. Zo is het rendement van je warmtepomp niet optimaal. Dit geldt niet alleen voor warmtepompen, maar ook voor andere duurzame verwarmingsoplossingen. Daarom is goede isolatie erg belangrijk bij het energiezuinig maken van jouw woning.

Isolatie als eerste stap naar een energiezuinige woning

Wil je besparen dankzij een energiezuinig huis? Het isoleren van je huis is dan een logische eerste stap. Vergeet bij isolatie ook de ventilatie van je woning niet. We vertellen je graag meer over de verschillende soorten isolatie en wat isolatie je kost én oplevert. In een gratis adviesgesprek vertelt onze isolatiespecialist je alles over de mogelijkheden voor jouw woning. Zo start je al snel met besparen!