Weetjes over vloerverwarming en vloerisolatie

Is vloerverwarming mogelijk op een geïsoleerde vloer? Welke vloerbedekking is geschikt bij vloerverwarming? We zetten de belangrijkste feiten op een rij.

Gaat vloerverwarming samen met isolatie?

Vloerisolatie houdt warmte tegen, vloerverwarming straalt warmte uit. Dat klinkt als tegenstrijdige eigenschappen. U kunt zich daarom afvragen of vloerverwarming mogelijk is bij een geïsoleerde vloer. Gelukkig is de combinatie heel goed mogelijk. Vloerisolatie wordt meestal aan de onderkant van de vloer aangebracht, of aan de bovenkant van de kruipruimte. De vloerverwarming ligt dus boven de isolatie. De warmte van de vloerverwarming bereikt ongehinderd de vertrekken in uw woning.

Gaat vloerverwarming samen met vloerbedekking?

Op vloerbedekking is het met blote voeten aangenamer lopen dan op de harde ondervloer. Dat komt voor een deel door de zachtere structuur van vloerbedekking. Voor een deel heeft het ook met isolatie te maken. Zo merkt u op hoogpolig tapijt niets van een eventueel koude ondervloer. Is de isolerende werking van vloerbedekking nadelig voor vloerverwarming? Dat hangt ervan af welk soort vloerbedekking u gebruikt. Of beter gezegd: het hangt af van de warmteweerstand van uw vloerbedekking.

Wat is warmteweerstand?

Isolatie, of het nu van de muren, het dak of de vloer is, is bedoeld om de warmte tegen te houden. Denk aan een wegversperring: u kunt er niet voorbij. Materiaal dat 100% isoleert, bestaat echter niet. Een klein beetje warmte lekt altijd wel weg. Denk aan een wegversmalling: het verkeer kan wel verder, het gaat alleen wat moeizamer. De warmteweerstand van een materiaal geeft aan hoe moeilijk of makkelijk dat materiaal warmte doorlaat. Voor vloerbedekking op vloerverwarming mag de warmteweerstand maximaal 0,15 m2 K/W zijn. Dit betekent dat 1 m2 vloerbedekking minstens 7 W (1/0,15) moet doorlaten per graad temperatuurverschil tussen de vloer en de lucht.

Welke vloerbedekking heeft een voor vloerverwarming geschikte warmteweerstand?

Niet elke soort vloerbedekking is geschikt voor vloerverwarming. Op hoogpolig tapijt staat soms met een sticker aan de onderkant aangegeven of het voor vloerverwarming geschikt is. De volgende gangbare soorten vloerbedekking zijn zeer geschikt voor vloerverwarming, hoewel vloerverwarming in combinatie met laminaat ook voorkomt:

  • Marmoleum van 2-2,5 mm dik (warmteweerstand: 0,012-0,015 m2 K/W).
  • Gemiddeld projectvinyl (warmteweerstand: 0,015 m2 K/W).
  • Gemiddeld consumentenvinyl oftewel verend vinyl (warmteweerstand: 0,025 m2 K/W).