Het aanbrengen van een laag isolatieverf leidt tot een energiebesparing. Vooral bij woningen die matig geïsoleerd zijn, of waar andere isolatiemaatregelen geen optie zijn, is isolatieverf een interessante optie. Isolatieverf heeft een vochtregulerende werking, waardoor het klimaat in huis verbetert en uw cv-ketel minder hard hoeft te werken om het binnen aangenaam te maken en te houden. Isolatieverf is een andere benaming voor een energiebesparende muurverf.

De werking van isolatieverf

De effectiviteit van isolatieverf is wetenschappelijk in diverse onderzoeken aangetoond. Vooral bij toepassing op de buitenmuren blijkt uit praktijkmetingen dat een besparing op energie van gemiddeld 20 procent mogelijk is. Met name de wering van vocht van buiten naar binnen zorgt voor deze besparing.

Isolatieverf bestaat voor ongeveer de helft uit zeer kleine keramische bolletjes, bindmiddelen en water. De bijzondere samenstelling en de microscopisch kleine keramische bolletjes zorgen samen voor energiebesparing in een woning. Isolatieverf zorgt ervoor dat vocht uit de gevel naar buiten getransporteerd wordt, terwijl de warmte juist binnen blijft. Ruimtes die met isolatieverf behandeld zijn bereiken gemakkelijker een hogere binnentemperatuur en houden deze langer vast.

Isolatieverf in vochtige ruimtes

Isolatieverf heeft zeer goede vochtwerende eigenschappen. Het is daarmee niet alleen geschikt voor een beter binnenklimaat, maar kan ook uitstekend toegepast worden in vochtige ruimtes. Isolatieverf zorgt ervoor dat schimmelvorming geen kans meer krijgt en niet na een aantal weken weer door een nieuwe laag verf zichtbaar wordt. De keuken, badkamer of het toilet waar schimmels of ontsierende vochtplekken een terugkerend een probleem vormen, zijn zeer geschikt voor de toepassing van isolatieverf.

Isolatieverf als alternatief voor andere isolatiemaatregelen

Isolatieverf heeft niet dezelfde isolerende eigenschappen zoals bij andere isolatiemaatregelen het geval is. Denk hierbij aan spouwmuurisolatie, vloerisolatie, dakisolatie of het plaatsen van HR++ glas. Isolatieverf kan echter wel geschikt zijn om in combinatie met andere isolatievormen te gebruiken, of voor woningen waar andere isolatiemaatregelen geen optie zijn, bijvoorbeeld wegens regelgeving of technische beperkingen. Benieuwd naar alle isolatiemogelijkheden voor uw eigen situatie? Laat uw woning grondig beoordelen door een isolatieadviseur en vraag naar de mogelijkheden.