Buizen in onverwarmde ruimtes geven in uw woning onnodig veel warmte af. Door isolatie van buizen toe te passen bespaart u direct op de energiekosten. Isolatie van verwarmingsbuizen is een goedkope manier van isolatie die u snel terugverdient. Bovendien voert u de klus gemakkelijk zelf uit. Met een goede dikte van de isolatie bespaart u energie. Vooral de leidingen die door koude ruimtes lopen verliezen veel energie. Om toch te kunnen voldoen aan de warmtebehoefte op de gewenste plek moet de cv-ketel extra hard stoken om de ruimte op temperatuur te krijgen. Door isolatie om de verwarmingsbuizen te plaatsen voorkomt u veel warmteverlies.

Stappenplan isolatie buizen

Bij het kopen van isolatiemateriaal kiest u voor buisisolatie met of zonder sluitmechanisme. Het verschil is dat u de eerste variant gemakkelijk dichtklikt, terwijl buisisolatie zonder sluitmechanisme met tape vastgezet wordt. Iets meer werk, maar wel goedkoper. Belangrijk is om vooraf goed te meten hoeveel meter isolatie voor buizen u nodig heeft. Koop ruim in, omdat vooral bochten meer isolatiemateriaal vereisen dan nodig lijkt. Tel bij het meten alleen de buizen in onverwarmde ruimtes mee. In verwarmde ruimtes is de warmte vaak toch al gewenst en is het verschil tussen verlies en opbrengst te klein om de kosten te rechtvaardigen.

U schuift de buisisolatie vervolgens simpelweg om de leiding heen en klikt of plakt het isolatiemateriaal dicht met tape. Als u een bocht moet maken, snijd dan kleine hapjes uit het isolatiemateriaal, zodat er geen rimpels ontstaan bij het draaien. Komt u leidingen tegen die dicht bij elkaar liggen? Isoleer ze dan samen in een reep glas- of steenwol en omwikkel ze met ijzerdraad.

Isolatie buizen voor meer comfort in huis

Door isolatie van verwarmingsbuizen komen uw verwarmde vertrekken in huis sneller op temperatuur en neemt daarmee het wooncomfort direct toe. Een ander bijkomend voordeel is dat uw waterleiding stiller wordt. Als kranen worden opengedraaid heeft u minder geluidsoverlast, doordat het isolatiemateriaal het geluid goed dempt, maar ook het contactgeluid door verbindingsbeugels bestaat na isolatie van buizen niet meer.

Benieuwd naar meer informatie over deze en andere isolatiemogelijkheden? Er zijn nog veel meer soorten isolatie, waarmee u het comfort in huis nog verder verhoogt.