Piepschuim wordt veel gebruikt om woningen, schuren en tuinhuisjes te isoleren. Het is heel veelzijdig en gemakkelijk te bewerken. Piepschuim isoleert uitstekend en wordt in verschillende vormen gebruikt: als korrels voor het vullen van een (spouw)muur of kruipruimte, maar ook als platen om het dak of de vloer te isoleren.

Lichtgewicht isolatiemateriaal

Een kubieke meter piepschuim bestaat uit ongeveer tien miljoen kleine bolletjes. Elk bolletje bestaat voor 98 procent uit lucht en voor 2 procent uit polystyreen. Daarom is piepschuim zo licht, terwijl het toch een zeer hoge isolatiewaarde heeft. Als je piepschuim gebruikt om te isoleren, heb je een minder dikke laag nodig dan bij andere isolatiematerialen, zoals glaswol. Een afkorting voor piepschuim is EPS, wat staat voor de Engelse woorden expanded polystyrene. Lees je ergens de benaming EPS-platen of EPS-korrels, dan weet je dat het gaat om piepschuim.

Isolatie piepschuim: verschillende varianten

Piepschuim is een veelzijdig isolatiemateriaal. Piepschuimplaten voor isolatie zijn in vrijwel iedere bouwmarkt te koop. Er zijn veel verschillende vormen en diktes, afhankelijk van waar je het voor wil gebruiken. Er zijn dikke platen voor dakisolatie, of dunnere voor het isoleren van de vloer. Wist je trouwens dat je ook meerdere dunne isolatieplaten tegen elkaar aan kan brengen? Zo bepaal je zelf de uiteindelijke dikte van je isolerende laag.

Voordelen van piepschuim isolatie

Veel bedrijven die isolatie aanbrengen gebruiken daarbij piepschuim. Niet voor niets, want isoleren met piepschuim heeft een aantal belangrijke voordelen ten opzichte van andere isolatiematerialen:

  • gemakkelijk aan te brengen
  • gemakkelijk te vervormen
  • vochtbestendig
  • lange levensduur
  • zeer hoge isolatiewaarde
  • lichtgewicht
  • volledig te recyclen

Door het lichte gewicht van piepschuim isolatie is het gemakkelijk te vervoeren en vervolgens gemakkelijk aan te brengen. Met piepschuim isolatie bespaar je energie en wordt je woning comfortabeler.

Isolatie piepschuim: doe-het-zelf

Isolatie piepschuim kun je gemakkelijk zelf plaatsen. Je snijdt of breekt de piepschuimplaten eenvoudig op het door jou gewenste formaat en je kunt het lijmen. Omdat piepschuim goed tegen vocht kan en toch ademend is, hoef je geen speciale dampwerende folie aan te brengen, wat bij andere isolatiematerialen vaak wel zo is. Voor de brandveiligheid ben je wel verplicht het piepschuim af te werken met bijvoorbeeld gipsplaten of een ander brandvertragend materiaal. Piepschuimchips of -korrels zijn bij uitstek geschikt voor het isoleren van de kruipruimte en de daarboven gelegen vloer. Je verspreidt de piepschuimkorrels simpelweg over de bodem van de kruipruimte. Een laag van ongeveer 30 centimeter is vaak voldoende. De kruipruimte wordt direct warmer en de luchtvochtigheid neemt af.

Piepschuim isolatie in je woning?

Benieuwd naar de mogelijkheden om je woning beter te isoleren met behulp van piepschuim? Vraag dan een vrijblijvend isolatieadvies aan. Een isolatie-expert komt bij je thuis langs, bekijkt alle opties en vertelt je welke punten voor jou de meeste winst opleveren.