Piepschuim wordt veel toegepast om woningen, schuren en tuinhuisjes te isoleren. Het is zeer veelzijdig en gemakkelijk te bewerken. Piepschuim isoleert uitstekend en wordt in verschillende vormen gebruikt: als korrels voor het vullen van een (spouw)muur of kruipruimte, maar ook als platen om het dak of de vloer te isoleren. Een kubieke meter piepschuim bestaat uit ongeveer tien miljoen kleine bolletjes. Elk bolletje bestaat voor 98 procent uit lucht en voor 2 procent uit polystyreen. Daarom is piepschuim zo licht, terwijl het toch een zeer hoge isolatiewaarde heeft. Dat betekent dat u bij de toepassing van piepschuim een minder dikke laag nodig heeft dan andere isolatiematerialen, zoals het bekende en veel toegepaste glaswol. Een afkorting voor piepschuim is EPS, wat staat voor de Engelse woorden expanded polystyrene. Als u ergens de benaming EPS-platen of EPS-korrels ziet, dan weet u dat het gaat om piepschuim.

Isolatie piepschuim: verschillende varianten

Piepschuim is een veelzijdig isolatiemateriaal, te koop in veel verschillende vormen en diktes, afhankelijk van uw gewenste toepassing. Er zijn dikke platen voor dakisolatie, of dunnere voor de vloer. Piepschuimplaten zijn in vrijwel iedere bouwmarkt te koop. Het is ook mogelijk om meerdere dunne isolatieplaten tegen elkaar aan te brengen, zodat u zelf gemakkelijk de uiteindelijke dikte van uw isolerende laag bepaalt.

Voordelen van piepschuim isolatie

Veel bedrijven die isolatie aanbrengen gebruiken daarbij piepschuim. Niet voor niets, want isoleren met piepschuim heeft een aantal belangrijke voordelen ten opzichte van andere isolatiematerialen:

  • gemakkelijk aan te brengen
  • gemakkelijk te vervormen
  • vochtbestendig
  • lange levensduur
  • zeer hoge isolatiewaarde
  • lichtgewicht
  • volledig te recyclen

Door het lichte gewicht van piepschuim isolatie is het gemakkelijk te vervoeren en vervolgens gemakkelijk aan te brengen in de gewenste vorm of dikte. Door gebruik te maken van piepschuim isolatie neemt de energiebesparing en tegelijkertijd het comfort in uw woning merkbaar toe.

 

Isolatie piepschuim: doe-het-zelf

Isolatie piepschuim is door uzelf gemakkelijk te plaatsen. U snijdt of breekt de piepschuimplaten eenvoudig en kunt het lijmen. Omdat piepschuim goed tegen vocht kan en toch ademend is, hoeft u geen speciale dampwerende folie aan te brengen, wat bij andere isolatiematerialen vaak wel het geval is. U moet vanwege de brandveiligheid het piepschuim verplicht afwerken met bijvoorbeeld gipsplaten of een ander brandvertragend materiaal. Piepschuimchips of -korrels zijn bij uitstek geschikt voor het isoleren van de kruipruimte en de daarboven gelegen vloer. U verspreidt de piepschuimkorrels simpelweg over de bodem van de kruipruimte. Een laag van ongeveer 30 centimeter is daarbij aan te raden. De kruipruimte wordt direct warmer en de luchtvochtigheid neemt af.

Piepschuim isolatie in uw woning?

Benieuwd naar mogelijkheden om uw woning beter te isoleren met behulp van piepschuim? Vraag dan een vrijblijvend isolatieadvies aan. Een isolatie-expert komt bij u thuis langs, bekijkt alle opties en vertelt u welke punten voor u de meeste winst opleveren.