Het isoleren van uw houten schuur is een waardevolle investering. U krijgt er een vorstvrije werk- of opslagruimte bij waar het aangenaam warm te maken is. Bespeelt u muziekinstrumenten die veel geluid produceren? Dan is een geïsoleerde schuur ideaal tegen geluidsoverlast. Door uw houten schuur te isoleren is deze het hele jaar door te gebruiken als speelkamer, extra werkruimte of zelfs als muziekstudio. Isolatie maakt uw schuur duurzaam en het hoeft bovendien niet veel te kosten. Welke soort isolatie u voor uw houten schuur kiest is afhankelijk van uw doel. Er is een verschil tussen thermisch isoleren (voor een vorstvrije en droge ruimte) en akoestisch isoleren (tegen geluidsoverlast).

Verschillende soorten isolatie voor een houten schuur

Bepaal welk doel u heeft voordat u begint met uw houten schuur te isoleren. De meest voorkomende reden om een houten schuur te isoleren is het weren van kou en vocht om de opgeslagen materialen en gereedschappen te beschermen tegen onder meer schimmel en roest. Ook is het mogelijk om door het isoleren van de houten schuur er een prettige extra leefruimte of thuiskantoor van te maken. Dit wordt thermische isolatie genoemd.

Akoestische isolatie verhindert dat geluid vanuit uw schuur de omgeving overlast bezorgt. In dit geval gebruikt u vooral glas- of steenwolmatten, schuimplaten en kurk. Bij geluidsisolatie is het belangrijk om zorgvuldig te werken en alle punten af te dichten die geluid geleiden zoals muurankers en leidingen. Let ook op naden, kieren en barsten tussen de materialen en plak deze nauwkeurig af. Op deze manier ontstaat een vrijwel geluidsdichte houten schuur waar u gerust zware machines gebruikt, of met een band muziek maakt zonder uw buren tot last te zijn.

Isoleren houten schuur, hoe doet u dat?

Om een houten schuur te isoleren plaatst u latjes van ongeveer twee centimeter dikte, waarop u een niet-dampdoorlatende folie bevestigt. Vervolgens monteert u op de latjes regels waartussen u isolatiemateriaal plaatst. Ook hierover brengt u weer een laag niet-dampdoorlatende folie aan. Zo heeft u een vochtdichte isolatielaag gemaakt. Probeer nauwkeurig te werken en plak de overlappingen van de folie netjes af. Zo blijft het isolatiemateriaal goed droog. Dit is belangrijk, want als het isolatiemateriaal nat wordt, verliest het zijn isolerende werking en gaat het stinken. Vervolgens werkt u de wand netjes af met wandplaten. Een goede isolatie krijgt u niet alleen door de wanden te isoleren, maar ook de vloer en het dak mee te nemen.

Vloer- en dakisolatie van een houten schuur

Vloerisolatie van een houten schuur wordt meestal gedaan door op de bestaande vloer een laag piepschuim van vijf tot tien centimeter dikte aan te brengen. Gebruik ook hier zowel aan de onder- als bovenkant een folie met dampwerende eigenschappen. Daarna brengt u de definitieve vloer aan.

Het dak van een houten schuur isoleren gebeurt meestal van binnenuit. Gebruik voor goede dakisolatie een isolatielaag van drie tot vijf centimeter en werk op dezelfde manier als bij de vloer. Breng een dampwerende folie aan, waartussen u het isolatiemateriaal plaatst. Het plafond is daarna netjes af te werken op de gewenste manier.