Isolatie met glaswol wordt in Nederland veel toegepast. Het is goedkoop, gemakkelijk te bewerken en in kleine ruimtes te gebruiken. Glaswol is verkrijgbaar op grote rollen of plaatvorm en licht van gewicht. Isolatie met glaswol geeft een beter wooncomfort en een lagere energierekening, waardoor het een slimme investering is. Glaswol heeft een goede isolatiewaarde en wordt vooral binnenshuis veel gebruikt voor de isolatie van daken, vloeren en gevels. Glaswol is bovendien brandveilig en eveneens uitstekend toe te passen in een vochtige omgeving. Het houdt geen vocht vast en vormt daarmee geen voedingsbodem voor ongewenste schimmels. Het feit dat glaswol gemaakt is van gerecycled glas maakt het daarnaast minder milieubelastend dan andere gangbare isolatiematerialen.

Wat is glaswol?

Glaswol isolatiemateriaal wordt gemaakt van laagjes gerecycled glas en zand waarin luchtkamers ontstaan. Deze luchtlaag heeft een sterk isolerende werking en zorgt ervoor dat glaswol erg licht van gewicht is. Het is te knippen of te snijden met een mes en kan daardoor gemakkelijk door een doe-het-zelver geplaatst worden. Glaswol isolatie vangt ook oneffenheden in de ondergrond op, zodat een gemakkelijk te bewerken oppervlak ontstaat. Glaswol mag niet nat worden, omdat het dan zijn isolerende waarde verliest. Glaswol is desondanks wel waterafstotend. Daarom wordt isolatie glaswol ook vaak verkocht met een laagje aluminiumfolie, dat ervoor zorgt dat de glaswol dampdicht wordt. Op deze manier voorkomt u dat vocht in de glaswol gaat zitten.

Voordelen van glaswol

Glaswol is een veelzijdig isolatiemateriaal met veel voordelen:

  • gemakkelijk te plaatsen
  • brandveilig
  • goedkoop
  • handig tegen oneffenheden
  • milieuvriendelijk (gerecycled materiaal)

Nadelen van glaswol

Ondanks de voordelen van glaswol heeft het ook enkele nadelen. Bij het bewerken van glaswol komen namelijk vezels vrij. Dit gebeurt onder andere wanneer u glaswol gaat knippen, zagen of snijden. Deze vezels kunnen de huid of de ogen irriteren en worden ingeademd. Jeuk is een klacht die veel voorkomt, wanneer mensen met glaswol aan de slag gaan. Werk daarom altijd met een masker, bril en handschoenen wanneer u glaswol bewerkt.

Toepassingen isolatie glaswol

Glaswol wordt veel toegepast bij isolatieprojecten waarbij van binnenuit geïsoleerd wordt. Dit om mogelijke problemen met vocht te voorkomen. Isolatie met glaswol is een goede optie voor vloerisolatie, dakisolatie of de isolatie van (tussen)wanden. Bij vloerisolatie wordt glaswol aangebracht onder de vloer, in de kruipruimte. Bij dakisolatie en het isoleren van wanden wordt over het algemeen een houten frame geplaatst, waartussen het isolatiemateriaal geplaatst en vervolgens netjes afgewerkt wordt met gipsplaten of een ander materiaal. Glaswol heeft eveneens zeer goede geluidswerende eigenschappen. De glaswol vangt geluidstrillingen op en werkt als een soort schokdemper die het geluid van binnen of buiten aanzienlijk verzwakt.

Welke ruimtes isoleren met glaswol

Glaswol is uitermate geschikt voor het isoleren van vloeren, daken en wanden. Benieuwd welke mogelijkheden glaswol bij u kan bieden? Vraag dan een gratis en vrijblijvend isolatieadvies aan.