Het isoleren van uw huis is een effectieve manier om veel energie en geld te besparen. Bovendien neemt het comfort in uw woning toe. U geniet sneller van een aangenaam warm huis, terwijl u minder verbruikt. Welke mogelijkheden zijn er en uit welke isolatievormen kunt u kiezen? De beste en meest effectieve isolatiemaatregelen zijn het huis isoleren met spouwmuurisolate, vloer- en bodemisolatie, dakisolatie en het plaatsen van HR+++ glas. Deze vier soorten isolatie leveren over het algemeen het beste resultaat in verhouding tot de investering.

5 voordelen van uw huis isoleren

Een geïsoleerd huis is lekker aangenaam maar biedt u nog veel meer voordelen:

 1. Hogere marktwaarde van uw huis
  Het energielabel geeft aan of uw woning veel of weinig energie verbruikt. Als u uw huis isoleert, krijgt het een beter energielabel. Hierdoor stijgt de marktwaarde van uw huis, en is het aantrekkelijker voor kopers. Niemand zit graag in een koud, tochtig huis.
 2. Lagere energierekening
  Dit is toch wel een van de grootste voordelen. In uw geïsoleerde huis hoeft u minder hard te stoken, uw huis houdt de warmte namelijk beter vast. Zo verbruikt u minder energie en betaalt u dus ook minder.
 3. Goed voor onze toekomst
  Bij het verbruik van aardgas komt er altijd CO2 vrij. Als u minder hoeft te stoken, verbruikt u minder aardgas en zorgt u voor minder CO2. Dat is goed voor ons milieu.
 4. Geen vocht in huis
  U heeft meer kans op vocht in huis als u niet of niet goed isoleert. Vocht dringt dan makkelijker binnen in de balken van uw vloer en uw muren, met schimmel en ongedierte als onaangename gevolgen. Met isolatie verkleint u de kans hierop.
 5. Minder geluid van buiten
  Woont u aan een drukke straat? Isolatie zorgt er ook voor dat geluiden van buiten minder makkelijk binnenkomen. Dat is weer mooi meegenomen.

In welke volgorde isoleert u uw huis?

Elk huis is uniek, uw huis dus ook. Uiteindelijk leveren deze 4 soorten isolatie u een warm, comfortabel huis op én een lagere energierekening. Dubbele winst! Het maakt niet zoveel uit met welke van deze vier u begint. De ene maatregel is alleen wat duurder dan de andere. Met een warmtescan ziet u al snel waarmee u de meeste energie bespaart.

Warmtescan laat zien waar u moet isoleren

Een warmtescan is een handig hulpmiddel om te zien waar uw huis warmte verliest. Een bedrijf maakt een foto van uw huis met een speciale infraroodcamera. Dankzij het infrarode licht is het mogelijk om de temperatuur te berekenen. Goed geïsoleerde delen van uw huis zijn koud aan de buitenkant, daar verliest u namelijk geen warmte. Delen die minder goed geïsoleerd zijn, zijn warmer. Op de scan ziet u zo precies welke delen van huis het meeste baat hebben bij isolatie. Let op: u kunt alleen een warmtescan laten maken als het buiten koud is. Het verschil tussen binnen en buiten moet minstens 10 graden zijn. Dit verschil kan per bedrijf verschillen.

1. Huis isoleren met spouwmuurisolatie

Een spouw is de holle ruimte tussen twee enkelsteenmuren. Het isoleren van de spouwmuur wordt al sinds eind de jaren zeventig toegepast. Bij de bouw van deze woningen werd over het algemeen nog geen rekening gehouden met goede isolatie van de gevelmuren, omdat aardgas nog niet zo duur was en het milieu een minder grote rol speelde. Hoe anders is dat nu. Spouwmuurisolatie is een goede manier om voor relatief weinig geld uw huis te isoleren en energiezuiniger te maken. Uw muur hoeft niet opengebroken te worden, omdat er simpelweg kleine gaatjes in de muur worden gemaakt die daarna gevuld wordt met isolatiemateriaal. De kosten vallen vaak mee en de besparingen op gas zijn groot. Ook het klimaat in huis verbetert sterk, en vochtigheid en tocht zullen verdwijnen. Spouwmuurisolatie wordt van buitenaf aangebracht en ook het verwijderen van oude isolatiematerialen kan van buitenaf gebeuren. De gaatjes die in de muur gemaakt worden om de muur te vullen worden weer netjes dichtgemaakt. Alles kan binnen een dag gedaan worden, waarna u direct profiteert van een beter comfort in huis en een lagere energierekening.

2. Dakisolatie

Dakisolatie is een zeer populaire vorm van huis isoleren en bespaart gemakkelijk honderden euro’s per jaar. Doordat warmte opstijgt, verliezen de meeste huizen namelijk veel warmte via het dak, waardoor u onnodig veel moet stoken. Wanneer u het dak isoleert, gaat er tot wel tien keer minder energie verloren. Lees alles over je dak isoleren

 

 

3. Huis isoleren via vloer- en bodemisolatie

In de meeste oudere huizen verliest men ongemerkt veel warmte via de vloer. Door vloerisolatie of bodemisolatie uit te voeren behoort dit tot het verleden en heeft u ook geen last meer van koude voeten. In de meeste gevallen wordt vloerisolatie van onderaf aangebracht. Via de kruipruimte wordt een isolerende laag tegen de onderkant van uw vloer gespoten. De klus is vaak binnen een dag klaar en u heeft er weinig overlast van. U profiteert direct van meer comfort in huis, de vloer voelt minder koud aan en bovendien bespaart u meteen op de verwarmingskosten. Heeft u geen kruipruimte? Dan kan er ook aan de bovenkant van uw vloer geïsoleerd worden. U krijgt dan een speciaal isolerend ondertapijt of een nieuwe dekvloer die de kou tegenhoudt.

4. Huis isoleren met driedubbelglas: HR+++

U heeft vast weleens gehoord van dubbelglas. HR+++ glas is zelfs driedubbel glas. Dit type glas isoleert nog beter dan dubbel glas en houdt warmte goed in huis. HR+++ glas zorgt na plaatsing voor een verbetering van het wooncomfort, maar ook is het geluidwerend en het wordt voor dieven nog lastiger inbreken. Uw huis wordt veiliger en uiteraard bespaart u aanzienlijk op uw energiekosten. Zelfs als uw kozijnen nog niet aan vervanging toe zijn, is het plaatsen van HR+++ glas vaak een uitstekende investering in isolatie.


Wat kost het om uw huis te isoleren?

U bespaart geld op uw energierekening door geld uit te geven aan isolatie. Zeker als uw huis gebouwd is voor 1980 haalt u de kosten er snel uit. Over het algemeen zijn deze huizen namelijk niet goed geïsoleerd, waardoor er meer winst te behalen valt. Bekijk in de tabel wat de kosten van isolatie zijn, hoe groot de jaarlijkse besparing ongeveer is en hoe lang het duurt voordat u de kosten voor isolatie hebt terugverdiend.

Welke isolatie is geschikt voor uw huis?

Welke vorm van isolatie voor uw woning geschikt is, hangt af van meerdere factoren, zoals het bouwjaar van uw huis en de destijds gebruikte (isolatie)materialen. Het meeste resultaat haalt u uit spouwmuurisolatie en dakisolatie, gevolgd door vloerisolatie en het plaatsen van hoogrendementsglas. Het loont de moeite om een expert naar uw situatie te laten kijken voor een uitgebreid advies. Over het algemeen geldt: investeringen in isolatie van uw huis verdient u al binnen enkele jaren automatisch terug. Nieuwsgierig naar de isolatiemogelijkheden voor uw woning? Experts vertellen u graag vrijblijvend meer over de mogelijkheden.