Dubbel glas en HR glas: geniet thuis van alle voordelen

Dubbel glas of HR glas isoleert veel beter dan enkel glas. Uw wooncomfort neemt aanzienlijk toe en u bespaart honderden euro’s per jaar op uw energieverbruik. Dubbel- en HR glas hebben veel voordelen en er zijn van allebei verschillende soorten.

Waar bestaat dubbel glas uit?

Dubbel glas bestaat uit twee glasplaten, met daarbinnen een ruimte die gevuld is met droge lucht of een isolerend gas. De lucht in deze tussenruimte zorgt voor een betere isolatie en minder warmteverlies. De twee glasplaten zijn luchtdicht met elkaar verbonden. Het wordt veel toegepast in kozijnen, ramen en deuren. Ook geluid wordt door dubbel glas goed tegengehouden.

HR glas voor de beste isolatie

HR glas is glas dat nog beter isoleert dan dubbel glas. Het is voorzien van een dun metaallaagje, maar laat het meeste licht wel gewoon door. U merkt er vrijwel niets van. Ook HR glas heeft een spouw en afhankelijk van de breedte en de vulling hiervan, wordt een uitstekende warmte-isolatie bereikt. Naast lucht wordt bij HR glas als vulling ook het gas argon of krypton toegepast. Hoe beter de isolatie, hoe meer plusjes het HR glas in de naam krijgt. Zo kan gekozen worden voor HR, HR+, HR++ of tegenwoordig zelfs HR+++ glas.

Verschil met enkel glas

Enkel glas is glas dat bestaat uit één glasplaat. Veel oudere woningen hebben nog enkel glas, vooral op de bovenverdieping of in een dakkapel. Ook hebben ongeïsoleerde schuren en bijkeukens vaak nog enkel glas. De warme lucht uit ruimtes met enkel glas komt tegen de ramen en gaat via glas vrijwel rechtstreeks verloren naar de koudere buitenlucht. Dit kost vooral in de winter veel extra energie en is verspilling van warme lucht. De laatste jaren wordt enkel glas op grote schaal vervangen voor isolatieglas of HR glas. Ondanks de eenmalige investering maakt de besparing op de energierekening en de toename in wooncomfort dit aantrekkelijk.

Voordelen van dubbel glas

Steeds meer mensen kiezen ervoor om hun bestaande beglazing te laten vervangen door dubbel glas of HR glas. Niet zonder reden, want het vervangen van verouderde ruiten levert vrijwel altijd een grote energiebesparing op, doordat er veel minder warmteverlies plaatsvindt. De grootste voordelen van dubbel glas op een rij:

  • Minder stookkosten
  • Toename van wooncomfort
  • Uw woning wordt meer waard
  • Snelle terugverdientijd
  • Inbraakwerend

Met dubbel glas verdwijnt tocht uit uw woning en stralen uw ramen minder kou uit. U heeft geen last meer van condens aan de binnenzijde van uw ramen en natte kozijnen behoren tot het verleden. Daarnaast werkt dubbel glas geluidwerend en maakt het inbrekers een stuk lastiger om uw woning binnen te komen. U verbruikt minder gas, doordat de warmte in uw woning blijft en uw energielabel kan aanzienlijk verbeteren. Dat heeft een gunstig effect op de waarde van uw woning en het wooncomfort. Bovendien kan dubbel glas eenvoudig geplaatst worden, veelal zonder grote aanpassingen in de bestaande kozijnen.

De nadelen van dubbel glas

Dubbel glas kent vrijwel geen nadelen, zeker niet in vergelijking met enkel glas. Toch is plaatsing niet in alle gevallen mogelijk, meestal omdat het zwaarder is dan enkel glas en soms ook te dik is om in bestaande kozijnen te plaatsen. Aanpassingen aan de kozijnen kan de aanschaf van dubbel glas duurder maken. Daarmee wordt ook de terugverdientijd iets langer. Ook is het bij oude woningen mogelijk dat condensatie die voorheen op het enkele glas plaatsvond, nu op andere plekken in huis ontstaat, bijvoorbeeld op een ongeïsoleerde buitenmuur of op andere koude plekken. Soms is het nodig om extra te ventileren of hier nieuwe voorzieningen voor aan te leggen.

Gemiddelde prijzen en terugverdientijd

De kosten van dubbel glas en HR glas verdient u gemiddeld tussen vijf en zeven jaar terug. Enkel glas vervangen door HR glas is te vergelijken met een rendement van vijf procent op een spaarrekening. Uiteraard geniet u direct na plaatsing al van de andere voordelen, zoals minder kou en tocht in huis. Enkel glas vervangen door dubbel glas, levert in een goed geïsoleerde woning een besparing tot wel 50 procent op de stookkosten op. De verschillen in prijs tussen dubbel glas en HR glas worden steeds kleiner.

Maar wat kost dubbel glas gemiddeld? Voor standaard dubbel glas betaalt u per vierkante meter ongeveer € 65, exclusief montagekosten. HR glas kost € 70 en HR+++ glas kost ongeveer € 120 per vierkante meter. Ondanks de prijsverschillen kan HR+++ glas op termijn aanzienlijk voordeliger zijn, vanwege de hogere isolatie en daardoor grotere besparingen op de stookkosten.