Vanaf 2050 mogen we in huis alleen nog maar duurzame energiebronnen gebruiken. Van aardgas naar bijvoorbeeld elektriciteit, groen gas of windenergie. Maar hoe dan? In elk geval weten alle gemeentes in 2021 hoe ze in hun wijken de huizen willen verwarmen. Wat het plan voor jouw wijk ook wordt: isoleren is altijd een goed idee. Een huis met goede isolatie houdt de warmte namelijk veel beter vast. Je hebt minder energie nodig om het lekker warm te krijgen.

Wanneer is jouw huis gebouwd?

Het bouwjaar van je huis bepaalt wat je nog moet doen voordat een warmtepomp goed genoeg verwarmt. Een warmtepomp is het alternatief voor de cv-ketel. Is het bouwjaar van jouw huis 1980 of later? Dat is mooi. Grote kans dat je huis al goed geïsoleerd is en dat je meteen aan de warmtepomp kunt. Is jouw huis ouder? Je bent gelukkig niet de enige. Praat eens met buren of vrienden over wat zij al hebben gedaan en hoe ze dat aangepakt hebben. Of vraag advies bij het Energieloket van jouw gemeente. Heb je niet veel geld en moet je kiezen wat je als eerste doet? Ga dan isoleren. Zonnepanelen kun je altijd nog huren via een energiemaatschappij of later kopen. Is je dak toe aan nieuwe dakbedekking? Ook dan kun je natuurlijk beter wachten met zonnepanelen en ze plaatsen als je het dak renoveert. Vergeet niet de dakisolatie ;-)

Stap 1. Check de isolatie van je woning

Check de isolatie van je dak, buitenmuren, de vloer van de begane grond (kruipruimte) en het glas in de ramen. Schrijf op hoe goed je isolatie is.

 1. Hoe check ik het glas in mijn ramen?
 2. Hoe check ik mijn gevelisolatie?
 3. Hoe check ik mijn vloerisolatie?
 4. Hoe check ik mijn dakisolatie?

Stap 2. Maak een korte en lange termijnplan

Je hebt nog even tijd, dus ook de tijd om een goed plan te maken voor de komende jaren. Maak een lijst. Wat wil je in huis aanpakken? Wat pak je dit jaar of in 2019 aan? En wat kan wachten tot een verbouwing of groot onderhoud?

Snel aanpakken: korte termijn

Zijn er plekken zonder isolatie? Laat die meteen supergoed isoleren. Het isoleren van je vloer of spouwmuur is niet zo duur en betaalt zich meteen terug in een lagere energierekening.

Voor over een paar jaar: lange termijn

Logisch dat je niet alles direct aanpakt. Het kost allemaal nogal wat en je moet er maar net de tijd of ruimte voor hebben. Schrijf op wat je de komende jaren aan onderhoud en verbouwingen wilt doen. Neem bij alles wat je gaat doen de volgende 4 dingen mee:

 1. Isolatie verbeteren. Is de isolatielaag in je dak, vloer of buitenmuur maar 5 tot 7 cm? Dat is matige isolatie. Verbeter dit op termijn naar een zeer goede isolatielaag van 13 cm of meer. Vervang dubbel glas in je ramen door HR++ glas of HR+++ glas.
 2. Ventilatie verbeteren. Vooral in de woonkamer, keuken en badkamer. Denk aan een ventilatie-unit die de warmte terugwint.
 3. Vloer- of wandverwarming of speciale radiatoren die op lage temperatuur werken.
 4. Elektra aanpassen in de keuken zodat je kunt overstappen op inductie.

Stap 3. Begin met wat je meteen kunt doen

Isoleren is zo gedaan, vaak is de klus al binnen 1 dag geklaard. Ergens geen isolatie? Dit is het advies:

Wat? Welke isolatiewaarde?
Dak
Zeer goed isoleren met een Rc van 4 of meer . Wat is Rc? Dat is de isolatiewaarde.
Vloer Zeer goed isoleren met een Rc van 3,5 of meer.
Gevel
Heb je een spouwmuur? Laat die meteen isoleren.
Geen spouwmuren? Plaats isolerende voorzetwanden of isoleer de buitengevel.
Glas Heb je nog enkel glas in kozijnen die nog goed zijn? Vervang het glas meteen door HR++ glas.
Ramen en
deuren
Tocht voelt niet fijn én laat je warmte wegglippen. Maak de naden en kieren dicht. Let op: ventileren blijft belangrijk!

Stap 4. Lange termijn: isoleren met onderhoud en verbouwen

Grote aanpassingen combineer je natuurlijk met onderhoud of een verbouwing. Alles in 1 keer doen, bespaart je geld. Wil je over een paar jaar bijvoorbeeld een nieuwe keuken? Dan isoleer je gelijk goed, pak je passende verwarming en pas je het elektra aan. Zo, in 1 keer klaar.

9 verbetertips:

 1. Kozijnen vervangen? Kies isolerende kozijnen en triple glas.
 2. Zolderkamer verbouwen of een nieuwe dakkapel? Plaats meteen een dikke laag isolatie.
 3. Nieuwe keuken? Kies meteen voor elektrisch koken via inductie. Is je gasfornuis nog hartstikke goed? Laat dan in elk geval alvast een aparte groep + leiding voor inductie aanleggen.
 4. Aanbouw? Dé kans om vloerverwarming aan te leggen.
 5. Nieuwe badkamer? Dan is een douche met warmteterugwinning een idee.
 6. Stucwerk in de woonkamer? Plaats tegen de buitenmuren een isolerende voorzetwand, óók als je al spouwmuurisolatie hebt.
 7. Bedenk bij elke verbouwing of je ruimte kunt maken voor een warmtepomp. Die is ongeveer zo groot als een hoge koelkast. De meest logische plek is de zolder, (bij)keuken of garage.
 8. Vloer(bedekking) vervangen? Denk aan vloerverwarming, dat is gunstig als je later een warmtepomp neemt. En verbeter meteen je vloerisolatie naar ‘geschikt voor vloerverwarming’. Dat betekent een isolatiewaarde, Rc van 5.
 9. Denk altijd aan ventilatie! Laat ventilatieroosters plaatsen in nieuwe ramen of kozijnen. En laat in de woonkamer, keuken en badkamer meteen een ventilatie-unit plaatsen die de warmte terugwint.

Stap 5. Vervang je cv-ketel door duurzame verwarming

Klaar met klussen? Dan is je huis goed geïsoleerd en kun je gasvrij gaan wonen. Bekijk eerst nog even het plan van de gemeente voor jouw wijk:

Check 1: komt er een warmtenet met hoge temperatuur of groen gas?

Dan hoef je geen warmtepomp te nemen en ook jouw radiatoren niet aan te passen. Informeer hoe jouw huis warm water voor de douche en keuken krijgt. Een zonneboiler kan voor jouw huis een goede aanvulling zijn.

Check 2: komt er géén warmtenet, géén groen gas en géén collectieve warmtepomp?

Neem dan de stap naar een eigen volledig elektrische warmtepomp. Je kunt hem combineren met een zonneboiler voor warm water en infraroodpanelen voor bijverwarming.

Wil je alvast minder gas gaan gebruiken, dan kun je ook een warmtepomp nemen naast je cv-ketel. Je maakt dan alvast kennis met verwarmen op lage temperatuur. Kijk wel eerst of jouw huis al geschikt is voor een warmtepomp. De meeste wijken zijn nog zeker tot 2030 op het gasnet aangesloten. Als je in 2018 een hybride warmtepomp neemt, heb je er nog 12 jaar voordeel van. En als jouw wijk straks groen gas krijgt, langer.