‘Is mijn huis geschikt voor isolatie?’

Of je huis geschikt is voor isolatie is van meerdere zaken afhankelijk. Denk bijvoorbeeld aan het bouwjaar van je woning en of er al isolatiemateriaal aanwezig is. We zetten het graag voor je op ‘n rijtje. Het is ook slim om de isolatiecheck te doen. Dan zie je snel of je huis geschikt is en krijg je een indicatie van wat isolatie je kost én oplevert!

 

Is mijn woning geschikt voor spouwmuurisolatie?

Een spouwmuur bestaat uit een buitenmuur en een binnenmuur met ruimte daartussen: de spouw. Het vullen van deze ruimte met hoogwaardig isolatiemateriaal is spouwmuurisolatie. Elke koopwoning zonder een volledig gevulde spouw komt in aanmerking voor isolatie.

Je hebt een koopwoning van vóór 1930

Woningen gebouwd vóór 1930 hebben vaak geen spouwmuur, maar zijn enkelsteens gebouwd. Op de bouwplannen zie je of je huis een spouwmuur heeft. Geen bouwtekening? Meet dan de dikte van de muur bij een deuropening. Is de muur dikker dan 25 centimeter, dan is er een spouwmuur aanwezig. Bij minder dan 25 centimeter is er geen spouw of een hele dunne spouw.

Je hebt een koopwoning van ná 1930

Woningen van ná 1930 hebben vaak een spouwmuur. Twijfel je over de status of aanwezigheid van de spouw? Onze isolatiespecialist kan endoscopisch onderzoek doen met een camera. Wanneer je een adviesgesprek aanvraagt, dan is dit onderzoek gratis.

Je hebt een koopwoning van na 1980

De spouwmuur van je woning is tijdens de bouw geïsoleerd.

Is mijn woning geschikt voor dakisolatie?

Is je koopwoning gebouwd vóór 1980 en heb je een schuin dak? Kijk dan of er al isolatiemateriaal op je dak is aangebracht. Het is belangrijk te weten of het materiaal niet verouderd is. Twijfel je, dan kan onze isolatiespecialist bij je thuis de staat van de isolatie bekijken en het dak inspecteren. Vervolgens ontvang je een vrijblijvende offerte.

Wat zijn de verschillende manieren om warmteverlies via het dak tegen te gaan?

Warmteverlies via het dak kan op drie verschillende manieren worden opgelost:

  • Het isoleren van de binnenzijde van het dak. Aan de binnenzijde van het dak wordt isolatiemateriaal aangebracht.
  • Het isoleren van de buitenzijde van het dak. De ruimte tussen het dakbeschot en de dakpannen wordt gevuld met isolatiemateriaal.
  • Zoldervloerisolatie (plafondisolatie/loftisolatie). De vloer van de zolderverdieping wordt geïsoleerd.

Welk soort dakisolatie past bij mijn woning?

Wanneer je de zolder niet gebruikt als leefruimte kun je gemakkelijk warmteverlies tegengaan met zoldervloerisolatie. In veel woningen heeft de zoldervloer een houten constructie die makkelijk voorzien kan worden van isolatiemateriaal. Gebruik je de zolder wel als leefruimte, dan is dakisolatie aan de binnen- of buitenzijde van het dak de beste optie.

  • Is mijn woning geschikt voor vloerisolatie?

    Heb je een koopwoning die gebouwd is vóór 1995, en heb je een kruipruimte onder de begane grond van je huis? Kijk dan of er al isolatiemateriaal onder de vloer is aangebracht. Het is belangrijk te weten of het materiaal niet verouderd is. Twijfel je, dan kan onze isolatiespecialist bij je thuis de staat van de isolatie opnemen. Dit onderzoek is gratis wanneer je een adviesgesprek aanvraagt.

Wat zijn de verschillende manieren om warmteverlies via de vloer tegen te gaan?

Warmteverlies via de vloer kan op twee verschillende manieren worden opgelost:

  • Het isoleren van de bovenkant van de kruipruimte. Dit noemen we vloerisolatie. Het isolatiemateriaal wordt aan de onderkant van de vloer bevestigd.
  • Het isoleren van de onderkant van de kruipruimte. Dit noemen we bodemisolatie. Het isolatiemateriaal wordt op de bodem van de kruipruimte aangebracht.

Welk soort vloerisolatie past bij mijn woning?

Veel woningen in Nederland hebben een kruipruimte. Is de kruipruimte van je woning hoger dan 50 centimeter? Dan is zowel vloerisolatie als bodemisolatie mogelijk. Bij een vochtige kruipruimte is bodemisolatie de beste oplossing. Is de kruipruimte van je woning lager dan 50 centimeter? Dan is bodemisolatie mogelijk.

 

 

Doe de isolatiecheck

Ontdek binnen 1 minuut wat isolatie jou oplevert

 Of je huis geschikt is voor isolatie

 Geschatte opbrengst, per jaar

 Gemiddelde terugverdientijd

 

Meer goeie vragen

Waarom isoleren via Essent?

Ten eerste hoef je geen klant te zijn om via ons je huis te isoleren. Ten tweede hebben we een netwerk van lokale isolatiespecialisten. En er is nog meer...

Lees het antwoord

Essent

Welke isolatie levert het meeste op?

Een goed geïsoleerd huis levert altijd wat op, dat is iets wat zeker is. Maar welke soort isolatie je het mééste oplevert? Voor die uitleg hebben we wat meer ruimte nodig.

Lees het antwoord

Essent

Hoeveel kan ik besparen met isolatie?

Wat je kunt besparen met isolatie hangt af van je huis en welke isolatie je laat aanbrengen. Onze online isolatiecheck geeft sowieso goed antwoord op deze vraag.

Lees het antwoord

 

 

Waar vind ik alle antwoorden over energie? 

 Weten wat isolatie je oplevert of welke zonnepanelen het beste zijn? Of ben je benieuwd wat onze klanten bij Thuisvoordeel krijgen? We geven je graag het antwoord op al deze prangende vragen en meer.

Bekijk meer vragen