Wil je energie besparen? Dan is het logisch als je eerst aan het isoleren van je woning denkt. Een goed geïsoleerde woning verbruikt namelijk minder gas en daarmee bespaar je flink op de energierekening. Het geld dat je erin steekt, betaalt zich al snel terug. Daarnaast is isoleren geen gedoe: een klusje van 1 dag. Toch zijn niet alle woningen in Nederland goed geïsoleerd. Maar hoe weet je dat je woning slecht geïsoleerd is? We zetten de mogelijke problemen op een rijtje.

Probleem 1: slechte isolatie zorgt voor een hoge energierekening

Een slecht geïsoleerde woning kost veel energie om warm te stoken. Veel van die kostbare warmte verlaat het huis makkelijk door muren, ramen, naden en kieren. Wist je dat in een woning zonder isolatie zeker 30% van de warmte verloren gaat via de muren, en nog eens 30% via het dak? Omdat er veel warmte verloren gaat, werkt de verwarming hard om je woning lekker warm te houden. Dit kost energie. Je herkent een slecht geïsoleerde woning dus aan een hoge gasrekening.

Probleem 2: met slechte isolatie blijft het thuis altijd koud

Is het koud buiten? Dan wil je het binnen lekker warm hebben. Het kan niet de bedoeling zijn dat je alleen maar onder een deken op de bank zit. Krijg je je huis maar niet warm? Blijft het koud ook al staat de verwarming te loeien? Ook dat is een teken dat je huis niet goed geïsoleerd is. Spouwmuurisolatie is vaak de eerste stap naar een beter geïsoleerde woning. Je verbruikt dan vaak 30% minder energie. De isolatiekosten heb je gemiddeld binnen 4 jaar terugverdiend. Het isoleren van je spouwmuren is binnen 1 dag geregeld.

Probleem 3: een warm huis in de zomer met dank aan slechte isolatie

In de winter verlang je naar een lekker warm huis. In de zomer wil je eigenlijk het liefste in een koelkast wonen. Is het erg heet buiten? Dan doen we vaak de gordijnen dicht en de luifel omlaag. Zo blijft ons huis misschien nog een beetje koel. Helaas helpt dat niet in een slecht geïsoleerde woning. De warmte laat zich niet tegenhouden en komt gewoon toch naar binnen via de muren, ramen, naden en kieren. 

Probleem 4: slechte isolatie zorgt ook voor koude voeten

Heb je vaak last van koude voeten? Ook een teken van slechte isolatie. Dat kan liggen aan openingen en kieren bij deuren maar ook aan slechte vloerisolatie.

Met een kruipruimte is het isoleren van je vloer vrij makkelijk en snel geregeld. Vaak binnen een paar uur maar zeker binnen een dag. De investering verdien je gemiddeld binnen 9 jaar terug. Daarmee krijg je niet alleen warme voeten, je huis wordt gelijkmatiger warm én je hebt geen last meer van vocht vanuit de kruipruimte.

Probleem 5: vocht en schimmel in huis

Vochtproblemen en schimmel in huis kun je krijgen als je woning niet goed geïsoleerd is. Maar ook als je woning juist wel goed geïsoleerd maar niet goed geventileerd is. Dan kan de warmte en vochtige lucht niet weg, waardoor vocht en schimmel ontstaan. Dit is niet goed voor het leefklimaat in huis. Goede ventilatie zorgt voor frisse lucht. Isolatie en ventilatie kunnen niet zonder elkaar.

Heb je ook last van deze problemen? Met de isolatiecheck weet je binnen 1 minuut wat je eraan kunt doen.