Door goed isolerende gordijnen op te hangen en deze te sluiten zodra het buiten donker wordt, is het mogelijk om veel geld te besparen. Uw energiebesparing loopt op tot wel 275 kubieke meter gas per jaar. Een ander voordeel is dat het binnen aanzienlijk comfortabeler wordt. Gordijnstof wordt namelijk warmer dan glas, waardoor het binnen met dichte gordijnen behaaglijker aanvoelt. Ook heeft u minder last van tocht en is het hierdoor vaak mogelijk om de verwarming iets lager te zetten. In ieder geval hoeft de verwarming minder hard te werken om de temperatuur binnen vast te houden. De isolatie van gordijnen wordt vaak onderschat. Isolerende gordijnen die voor enkelglas hangen, hebben echter hetzelfde effect als dubbelglas zonder gordijnen.

Goede isolatie gordijnen besparen energie

Gordijnen bestaan in allerlei afmetingen, kleuren en vormen. Ook zorgen ze voor isolatie, mits u ze op de juiste manier gebruikt en ophangt. Wanneer u nieuwe gordijnen aanschaft, is het goed om daarbij eveneens op de isolerende werking te letten. Gordijnen die goed isoleren worden thermische gordijnen genoemd.

Om optimaal van de isolerende werking van gordijnen te profiteren is het belangrijk dat u ze sluit zodra het buiten donker wordt en eerder dichtdoet op koude dagen. Laat daarbij altijd de verwarming vrij. Vaak zijn radiatoren vlak onder een raam gemonteerd. Als u ervoor zorgt dat hier geen gordijnen overheen hangen, blijft de warmte beter in uw kamer. Als de gordijnen namelijk over de radiator hangen, wordt de warmte tussen het gordijn en het raam verwarmd en verdwijnt vervolgens snel naar buiten. Het beste is daarom om de gordijnen op de vensterbank te laten eindigen.

Nog betere isolatie door isolerend glas

Maakt u al optimaal gebruik van de isolatie via de gordijnen, dan is een volgende stap om het glas in uw kozijnen te vervangen door isolerend glas. Vooral als u op dit moment nog enkelglas heeft, is er een grote besparing te realiseren. Plaats HR+++ glas voor de beste isolatie. HR staat voor hoog rendement en HR+++ glas is eigenlijk driedubbel glas. Is het vervangen van glas geen optie, zoals bij monumentale panden of andere beperkingen? Dan heeft u veel baat bij isolatie via gordijnen.