Nieuwe woningen worden tegenwoordig aan alle kanten goed geïsoleerd. Bij oudere woningen kan het nodig zijn zelf isolatie aan te brengen. Denk aan de spouwmuurisolatie, dubbel glas, dakisolatie en vloerisolatie. Helaas is vloerisolatie niet altijd mogelijk. In die gevallen kan isolatie van de fundering een oplossing zijn. In deze blog bespreken we hoe isolatie van de fundering in zijn werk gaat en wat de beperkingen zijn.

Wanneer is isolatie van de fundering aan te bevelen?

Om energieverlies via de vloer tegen te gaan kunt u het beste vloerisolatie toepassen. Het huis wordt dan als het ware aan de onderkant helemaal afgesloten. Vloerisolatie wordt altijd in de kruipruimte aangebracht. Dit kan natuurlijk alleen als het huis inderdaad een kruipruimte heeft. Heeft uw huis geen kruipruimte, dan is isolatie van de fundering aan te bevelen als alternatief.

Wat is isolatie van de fundering?

Bij huizen zonder kruipruimte is het onvermijdelijk dat een deel van uw energierekening gaat zitten in opwarming van de grond. De weglekkende warmte gaat in eerste instantie in de grond recht onder uw huis zitten, maar vloeit daarna horizontaal uit. Isolatie van de fundering wordt verticaal aangebracht, rondom de fundering van uw huis. Hiermee voorkomt u in elk geval nog het horizontaal uitvloeien van de weglekkende warmte. De energieverspilling via de vloer wordt dus niet gestopt, zoals bij vloerisolatie, maar wel aanzienlijk verminderd.

Kunt u zelf isolatie van de fundering aanbrengen?

Met wat handigheid kunt u isolatie van de fundering zelf aanbrengen. U graaft eenvoudig de grond naast uw woning af zodat de fundering vrijkomt, en plaatst dan isolatiemateriaal zoals glas- of steenwol, piepschuim, XPS of PUR. Maar pas op! Graaf niet te veel in één keer af, anders kan uw huis verzakken. Laat deze klus daarom aan experts over als u dit risico wilt uitsluiten. Om isolatie van de fundering aan te mogen brengen moet u eigenaar zijn van de af te graven grond, of toestemming hebben van de eigenaar.

Welke voor- en nadelen heeft isolatie van de fundering?

Isolatie van de fundering is minder effectief dan vloerisolatie, maar toch beter dan niets. Als de isolatie van de fundering eenmaal is aangebracht, zult u merken dat het huis een stuk comfortabeler is. Daarnaast levert u met isolatie van de fundering een bijdrage aan het milieu.