Wanneer er nieuwe huizen worden gebouwd door een woningbouwvereniging, of door uzelf op een mooi stuk land, dan zijn de architect en de aannemer in de regel op de hoogte van de isolatie eisen die in de laatste versie van het Bouwbesluit zijn opgenomen. In het Bouwbesluit zijn de waardes opgenomen, inclusief de materialen waaruit u kunt kiezen om deze waardes voor isolatie te kunnen bereiken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan isolatieverf, isolatieglas of spouwmuurisolatie.

Bestaande huizen isoleren

Veel woningbouwverenigingen en huiseigenaren zijn bezig met het beter isoleren van de woning. Dat is logisch, want een goede isolatie bespaart energie en dus op de energierekening. Willen we met zijn allen streven naar een beter milieu, dan is isolatie een goede stap in deze richting. Let wel dat ook bestaande huizen volgens het Bouwbesluit worden geïsoleerd.

Aanbouw isoleren

U wilt graag een dakkapel, een erker of serre aan uw woning bouwen. Dat is mogelijk. Voor sommige soorten aanbouw heeft u een vergunning nodig – dit kunt u navragen bij uw gemeente – en voor anderen weer niet. Let wel: een verbouwing aan een bestaande woning moet ook voldoen aan de isolatie eisen van het Bouwbesluit 2015. Sterker nog: het moet zelfs voldoen aan de isolatie eisen voor nieuwbouw en dus niet aan de eisen die ooit gesteld waren aan de bouw van uw bestaande woning. Dat houdt in dat u misschien meerdere aanpassingen moet doen om de verbouwing geheel aan de isolatie eisen te laten voldoen. Dit is opgenomen in artikel 5.6 van het Bouwbesluit.

Isolatie waarden nieuwbouw

De isolatie eisen die gesteld worden aan nieuwbouwwoningen zijn zeer streng. Dat is ook logisch: de woningen moeten de nieuwe standaard zijn als het gaat om energiezuinigheid, en een flink aantal jaren mee moeten gaan op dit gebied. De eisen die worden gesteld hangen vooral aan de Rc waarde. De Rc waarde staat voor de warmteweerstand van een constructie en heeft te maken met hoeveel warmte er in de woning wordt vastgehouden. De minimale eisen voor nieuwbouw – en dus een verbouwing – zijn:

  • Dak Rc 6
  • Wand Rc 4,5
  • Vloer Rc 3,5

Andere waarden

De waarden zijn voor de verschillende onderdelen – dak, vloer en wand – anders bepaald. Dit heeft weer te maken met de warmteweerstand van deze delen van uw woning. Het dak moet de hoogste isolatiewaarde hebben, omdat hier de meeste warmte weglekt. De vloer daarentegen wordt nog vergezeld door een laag beton, waardoor het vaak bij de bouw al beter geïsoleerd is. In het Bouwbesluit van 2015 is deze splitsing voor het eerst opgenomen, op aanvraag van de professionals in de bouw. Voor 2015 werd er gewerkt met een waarde die niet de lading dekte voor isolatie in uw gehele woning.