Een weg die bestaat uit zonnepanelen en de energie die het opwekt gebruikt om voertuigen aan te voeren. Dat is het idee achter SolaRoad. Een innovatief idee om het beste uit zonnepanelen te halen en schone energie in te zetten waar deze in Nederland hard nodig is: op de weg.

Het toekomstbeeld van SolaRoad

Zo’n 7 jaar geleden droomde onderzoeksinstituut TNO hardop ‘Wat zou het mooi zijn als de wegen in Nederland op zonnepanelen zouden werken. En dat de stroom die dat oplevert voertuigen kan aandrijven.’ TNO vond een aantal enthousiaste mede-dromers en zij gingen samen aan de slag. En zo werd SolaRoad geboren: het allereerste stuk weg dat dankzij ingebouwde zonnepanelen zonlicht opvangt en vervolgens omzet naar stroom. Uiteindelijk hopen de initiatiefnemers dat alle wegen in Nederland kunnen dienen als één groot zonnepaneel en dat dit genoeg stroom opwekt om aan bijvoorbeeld huishoudens te kunnen leveren.

Hoe werkt SolaRoad?

Fietsen of autorijden over zonnepanelen? Werkt dat wel? In principe bestaat SolaRoad uit betonnen platen waar zonnecellen in zitten. Deze zijn afgedekt met een stroeve laag waar wel licht doorheen kan. Dankzij deze laag kun je er niet over uitglijden en slijten de zonnecellen niet. Onder de platen zorgt speciale elektronica ervoor dat het opgevangen zonlicht wordt omgezet naar elektriciteit.

Het eerste SolaRoad fietspad

En er is ook al een SolaRoad hoogtepunt geweest, want inmiddels is het eerste SolaRoad fietspad al in gebruik in Krommenie, Noord-Holland. Het SolaRoad fietspad is ongeveer 100 meter lang en wekt jaarlijks genoeg energie op om één of twee huishoudens van groene stroom te voorzien. De test met het SolaRoad fietspad duurt nog een jaar. Daarna wordt gekeken hoe SolaRoad nog meer en beter kan worden ingezet. 

De voordelen van zonnepanelen

Als meer wegen een SolaRoad zouden worden, is het mogelijk om in Nederland de voordelen van zonnepanelen ultiem te benutten. Het is namelijk de bedoeling dat de energie, die een SolarRoad opwekt, in de toekomst niet alleen huizen, maar ook verkeersinstallaties en elektrisch rijden van stroom voorziet.