Tegenwoordig is er veel te doen over het energielabel. Wat is dat precies en hoe komt u aan een beter energielabel? We zetten de hoofdpunten voor u op een rij.

Wat is het energielabel?

Het energielabel geeft aan hoe energiezuinig uw woning is. Heeft uw huis energielabel A? Dan valt er weinig te verbeteren. Alleen nieuwbouwwoningen kunnen nog gunstiger scoren, dankzij de modernste bouwmaterialen. De minst zuinige woningen hebben energielabel G.

Hoe weet u hoe energiezuinig uw huis is?

Ieder huis heeft een energielabel. Begin 2015 heeft iedere huiseigenaar van de Rijksoverheid een voorlopig energielabel ontvangen. Het voorlopige energielabel is een schatting. Die is gemaakt op basis van openbare gegevens zoals het bouwjaar en het type woning.

Hoe eerder in het alfabet de letter van uw energielabel zit, hoe energiezuiniger uw huis is. Op het energielabel staat niet alleen een letter vermeld, maar ook een uitleg waarom die letter gekozen is. Verder staan op het energielabel tips om aan een gunstiger label te komen.

Wat is een groen energielabel?

Energielabel A en energielabel B worden de 'groene energielabels' genoemd. Woningen met een groen energielabel zijn comfortabeler dan vergelijkbare woningen met energielabels C-G. Ook zijn de energiekosten een stuk lager.

Waarom is het belangrijk dat uw huis energiezuinig is?

Het is om verschillende redenen belangrijk dat uw huis energiezuinig is:

  • Een energiezuinig huis is beter voor het milieu.
  • U hebt een lagere energierekening.
  • Als u uw huis ooit wilt verkopen, bent u verplicht het energielabel te laten zien. Een energiezuinig huis heeft betere kansen om snel en tegen een relatief hoge prijs van eigenaar te wisselen.

Hoe maakt u uw huis energiezuiniger?

Wilt u uw huis energiezuiniger maken? Denk dan aan de volgende maatregelen:

  • Isolatie van vloer, muren en dak.
  • Dubbele beglazing.
  • Vervanging van uw oude cv-ketel door een moderner, zuiniger model.
  • Een zonneboiler om uw water te verwarmen.
  • Zonnepanelen om uw eigen stroom op te wekken.

Hoe vraagt u een definitief energielabel aan?

Hebt u maatregelen genomen om uw huis energiezuiniger te maken? Vraag dan een nieuw energielabel aan. Het definitieve energielabel is 10 jaar geldig. Komt u er niet helemaal uit? Vraag dan een adviesgesprek aan.