Tips om uw huis energiezuinig te maken

Wilt u uw huis energiezuinig maken? Dat kan op meer manieren dan u misschien denkt. Hebt u geen geld voor grote aanpassingen? Ook daar zijn oplossingen voor.

Wat is een energiezuinig huis?

Een energiezuinig huis is een huis met een lage energierekening. Er zijn twee manieren om uw huis energiezuinig te maken:

 • U kunt maatregelen nemen om zo min mogelijk energie te verbruiken.
 • U kunt zelf energie opwekken.

Wat zijn de voordelen van een energiezuinig huis?

Het is om drie verschillende redenen verstandig om uw huis energiezuinig te maken:
 • Zuinig omgaan met energie is goed voor het milieu.
 • Energie besparen is geld besparen. De meeste maatregelen om uw huis energiezuinig te maken verdienen zichzelf binnen enkele jaren terug.
 • Een energiezuinig huis heeft een gunstig energielabel. Hoe gunstiger het energielabel, hoe makkelijker u het huis in de toekomst kunt verkopen.

Hoe maakt u uw huis energiezuinig?

De belangrijkste tips om uw huis energiezuinig te maken zijn:

  1. Zet apparaten uit

  Uw televisie en computer uitdoen in plaats van op stand-by lijkt nutteloos, maar alle beetjes helpen. Let er dus op dat alle apparaten ook echt uitstaan. Trek ook de stekkers eruit als u op vakantie gaat. Zo voorkomt u sluipverbruik.

  2. Plaats een HR-combiketel

  Laat uw verouderde cv-ketel vervangen door een HR-combiketel. Je bespaart al snel 15 tot 20% op je stookkosten.

  3. Neem een slimme thermostaat

  Een slimme thermostaat zet automatisch de verwarming lager als u niet thuis bent. Zo voorkomt u onnodige stookkosten en energieverbruik. Een voorbeeld van zo'n slimme thermostaat is de Nest thermostaat, die u bij Essent ook nog eens met korting kunt krijgen.

  4. Kies voor energielabel A

  Huishoudelijke apparaten zijn voorzien van een energielabel. Dit label geeft precies aan hoe zuinig het apparaat is. Sommige apparaten verbruiken meer energie dan u denkt. U kunt al flink besparen met een waterbesparende douchekop bijvoorbeeld. Let ook op het energielabel van uw wasmachine, droger en tv.

  5. Vervang uw lampen

  LED-verlichting maakt uw huis al een stuk zuiniger. > Bekijk meer energiebespaartips voor verlichting

  6. Vervang enkel glas

  Er gaat veel warmte verloren als u enkel glas in uw woning heeft. Vervang enkel glas liever voor dubbel glas of Hoog Rendement-glas.

  7. Wek zelf energie op

  Met zonnepanelen wekt u zelf uw eigen energie op. Door onze ZonnepanelenCheck in te vullen weet u direct of uw dak geschikt is. Met een zonneboiler kunt u de energie van de zon gebruiken om bijvoorbeeld uw kraanwater te verwarmen.

  Ook met een hybride warmtepomp kunt u zelf energie opwekken. Een warmtepomp is een duurzaam energiesysteem dat warmte uit lucht, water of grond omzet in warmte die u via het cv-systeem of als warm kraanwater kunt gebruiken.

  8. Isoleer uw huis

  Door uw huis goed te isoleren gaat er zo min mogelijk warmte en dus energie verloren.  Daardoor gaan uw stookkosten omlaag. U kunt op de volgende manieren uw huis isoleren. 

  • Het dak isoleren. Dit kunt u zelf doen voor enkele tientjes per vierkante meter.
  • De buitenmuren isoleren. Dit moet u laten doen door specialisten. Spouwmuurisolatie verdient zichzelf in ongeveer 5 jaar terug.
  • De ramen laten vervangen door dubbel glas. Dit is vrij duur maar geeft wel veel comfort. De terugverdientijd is 10 tot 15 jaar.
  • De vloer isoleren. Er bestaan verschillende soorten vloerisolatie, bijvoorbeeld voor kruipruimtes en voor tussenvloeren.

  Zodra uw huis geïsoleerd is, komt uw huis in aanmerking voor een beter energielabel. Houd er rekening mee dat in een geïsoleerd huis een goed ventilatiesysteem nodig is. Anders is er te weinig frisse lucht in huis.

  9. Stop de tocht

  Naden en kieren zorgen voor tocht in huis, waardoor de verwarming harder moet werken om de temperatuur aangenaam te houden. Met tochtstrips en deurdrangers gaat u dit tegen.

  10. Win warmte terug

  Met een speciaal ventilatiesysteem kunt u warmte terugwinnen. Normaal blaast uw ventilatiesysteem warmte terug en zuigt deze koude lucht naar binnen. Met het speciale ventilatiesysteem wordt de warme lucht langs de koude geleid. De warmte komt dan gedeeltelijk weer terug met de instromende lucht. Niet voor niets heet dit ventilatiesysteem WTW-installatie (WTW = Warmte Terug Winnen). Er bestaan ook WTW-installaties die de warmte van douchewater terugwinnen.

  Wat is het verschil tussen energiezuinig en energieneutraal?

  Energieneutraal wil zeggen dat u alle energie die u nodig hebt, zelf opwekt. Dat is energiezuinigheid op zijn best. Sommige oudere huizen kunt u wel energiezuinig maken, maar niet energieneutraal. Wat voor woning u ook hebt, lees vooral onze tips om uw huis energieneutraal te maken.

  Waar haalt u het geld vandaan om energie te besparen?

  Maatregelen om uw huis energiezuinig te maken kosten geld. U verdient dat geld uiteindelijk wel terug, maar dat is pas na enkele jaren. Hebt u maar weinig geld beschikbaar voor energiebesparende maatregelen? Veel provincies en gemeentes geven subsidies op bijvoorbeeld zonnepanelen. Ook kunt u in veel gevallen het geld lenen tegen een lage rente. Een lening, zoals de Energiebespaarlening voor particulieren, betaalt u dan terug van het geld dat u op uw energierekening uitspaart.