Na energieneutraal verbouwen woont u in een zeer energiezuinig huis of wellicht zelfs een energieneutrale woning. Een deel van de energie die u nodig heeft voor het verwarmen van woning en water wekt u zelf op. Verbouwen kan stapsgewijs of in één keer, afhankelijk van de reeds bestaande of juist afwezige isolatiemaatregelen en uw budget. Het verbouwen om een woning energieneutraal te maken vereist wel een goede planning en voorbereiding om te bepalen welke maatregelen voor u het meest effectief zijn.

Energieneutraal verbouwen: naar nul-op-de-meter?

Het resultaat van een woning verbouwen zodat deze energieneutraal is, wordt ook wel een nul-op-de-meter-woning genoemd: een huis dat over een heel jaar genomen evenveel energie verbruikt als het zelf opwekt. Misschien is het energieneutraal verbouwen naar een dergelijke situatie voor u in uw huidige woning niet haalbaar, maar het is door het nemen van diverse isolatiemaatregelen en het aanschaffen van zuinige apparaten goed mogelijk om de prestaties van een nul-op-de-meter-woning te benaderen. Hierbij geldt dat u altijd eerst kijkt naar de welke mogelijkheden er voor isolatie zijn en daarna eventueel uw verwarmingssysteem daarop aanpast. Er is na het energieneutraal verbouwen namelijk mogelijk minder vermogen nodig om uw woning op dezelfde temperatuur te brengen en te houden. Als u de isolatiemaatregelen combineert met het besparen van energie en het plaatsen van zonnepanelen, dan komt u waarschijnlijk al behoorlijk in de buurt van een energieneutrale woning.

Meest effectieve maatregelen voor energieneutraal verbouwen

De meeste winst is bij energieneutraal verbouwen te halen in het isoleren van uw woning. Vooral spouwmuurisolatie in combinatie met gevel- of binnenmuurisolatie is een zeer effectieve isolatiemaatregel en een goede eerste stap op weg naar een energieneutrale woning.

Ook dakisolatie is een goede manier om de warmte in huis te houden. Warmte heeft de eigenschap om op te stijgen en komt daarbij ongetwijfeld uw dak tegen. Dakisolatie voorkomt verlies van deze warmte door het dak. Als u het plaatsen van dakisolatie combineert met de aanschaf van zonnepanelen profiteert u dubbel. De zonnepanelen zorgen voor een lagere energierekening en de dakisolatie heeft een lager gasverbruik tot gevolg. Denk ook aan vloer- en plafondisolatie.

Vervang vervolgens uw ramen door minimaal HR++ of beter glas. Tegenwoordig is zelfs driedubbel isolatieglas verkrijgbaar, dat nauwelijks duurder is dan HR++ glas. In sommige gevallen is het daarbij noodzakelijk om ook uw kozijnen te vervangen. Ook deze zijn verkrijgbaar met een uitstekende isolatiewaarde.

Meten en beperken van verbruik

Als u diverse isolatiemaatregelen heeft uitgevoerd, gaat u meten wat het effect van de verbouwing is. Het gas- en elektriciteitsverbruik is eenvoudig in de meterkast af te lezen. Of als u een slimme meter heeft: via een app of internet. U weet dan hoeveel energie u op welke momenten verbruikt. Kijk vervolgens of uw verwarmingssysteem mogelijk minder vermogen nodig heeft en welke elektrische apparaten in aanmerking komen voor vervanging. Door oude apparatuur te vervangen is een grote besparing op het elektriciteitsverbruik te behalen. Stap ook zoveel mogelijk over op ledverlichting.

Kosten energieneutraal verbouwen terugverdienen

Energieneutraal verbouwen brengt vaak een aanzienlijke investering met zich mee. Tegenover deze kosten staat uiteraard ook een lagere energierekening. Deze besparing zorgt ervoor dat u de investeringen binnen een redelijke termijn terugverdient. De lagere energierekening en het toegenomen wooncomfort zorgen ervoor dat u wel direct geniet van uw verbeterde woning. Energieneutraal verbouwen heeft daarnaast een lagere CO2-uitstoot tot gevolg, waarmee u het milieu ontziet. Geïnteresseerd in energieneutraal verbouwen? Hiervoor zijn diverse subsidiemogelijkheden indien u minimaal twee isolatiemaatregelen laat uitvoeren.